måndag 7 mars 2011

Stockholmsutställningen 1930

Svenska slöjdföreningen hade tagit initiativet att på Norra Djurgården längs Djurgårdsbrunnsviken låta en hemmapublik få uppleva svensk design, som hade uppmärksammats enormt under Parisutställningen 1925.
 


Allt, som vísades upp, fick stort genomslag framöver. Där fanns vackra vardagssaker, genomtänkta och tillgängliga för alla.

Chefsarkitekten var Gunnar Asplund. Hans tema var "luft och volym" - en enkel geometri i järn och glas, som blev en sagolik kontrast mot tidigare utställningar. Där byggdes också en bostadsavdelning, där funktionalismens idéer omsattes. Det var i korthet fråga om att en byggnad eller ett föremål skulle vara anpassad till sitt ändamål - men ändå med eftersträvad stil och skönhet. En ren "funkis"-stad skapades där. Den kom att prägla bostadsbyggandet för decennier framåt.

Utställningen besågs av 4 miljoner besökare (hela Sverige då = 6 miljoner)! Den kan betecknas som inkörsporten till ett modernt Sverige.

Vykortet postades till Nyköping den 1 juni 1930. "Sven" skriver på baksidan endast "Hälsningar härifrån", vilket verkar vara ett enkelt och minimerat sätt att höra av sig.

Mycket mera om utställningen i senare inlägg - 2011 augusti 28  och  2012 november 18.
Gå till etikett 'Utställningar' och scrolla en bra bit nedåt (via annat  intressant) eller sök under 'Bloggarkiv'. 

1 kommentar:

  1. Hej Göran! Det var ett jättefint vykort du hittat. Jag har använt det i följande blogginlägg: http://martinklasch.blogspot.com/2011/07/stockholm-exhibition-1930.html. Jag har länkat fotot till ditt inlägg och skrivit att din blogg är en av bildkällorna. Jag hoppas du inte har något emot detta. Men om du skulle vilja kan jag naturligtvis ta bort bilden. Hör av dig i så fall: martinklasch@gmail.com.
    Med vänlig hälsning
    P-E

    SvaraRadera