lördag 12 mars 2011

Buick 1939 Convertible Coupe

Buickbilen på fotot var min bruksbil under något år i slutet av 1950-talet. Då var den blankare, suffletten var ny och den mörkröda läderklädseln var hel.

En gång hamnade den upp och ned i djup snö bredvid vägen (det var inte jag som körde). När vi hade kravlat oss utåt/uppåt genom ett sidofönster för att nå dagsljuset, var vi omringade av djupt sorgklädda människor! Ett begravningsfölje hade stannat för att hjälpa oss – eller för att  uttrycka sitt deltagande till de förolyckade.

Efter bärgningen fick vi sitta böjda under den nedklämda suffletten, när vi for hem igen. Men vindruteramen och alla rutor var utan skador liksom bilen i övrigt. Motorolja hämtades från en mack i närheten. Den hade delvis runnit ur genom påfyllningen,  och därmed tystnade i fortsättningen allt gammalt gnissel och skrammel.

Sajpade däck – vem minns dom? Man skar upp tvärgående spår i sommar-däckens slitbana. Det fungerade som nutida året runt-däck. Det gick mycket bra på snö och is. Vid kullerbyttan ovan var bilen faktiskt försedd med sådana däck. Men på den isbelagda vägen fanns längsgående ”vallar”, som påverkade väghållningen…

Jag överlät den till slut till min yngre broder, som hade ett  - låt oss säga – ännu mer uppseendeväckande sätt att hantera denna klenod. En gång, t ex, när vägen plötsligt tog slut, låg det ett kärr i dess förlängning. Inte lätt att förutse! Det blev bärgning, förstås, och rengöring.

Här står den nu utanför vårt barndomshem och hämtar andan inför ett fortsatt strävsamt liv. Kanske hoppas den för en gångs skull på ny motorolja i stället för spillolja, som man kunde hämta gratis på mackarna.

En senare ägare lät helrenovera denna uthålliga 30-talare. Den lär numera föra ett stillsamt liv i norra Dalarna.

(Återgå till Startsidan och skriv 'En Buick i Norrtälje' i sökrutan i spalten till höger, så visas bilen i ett bättre skick! Bortåt 2500 personer hade kollat just på det fotot fram t o m augusti 2017.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar