En av mina nära släktingar hette Allan Löthman och var under decennier en uppskattad illustratör till äventyrstidningen ”Levande Livet”. I så gott som samtliga nummer från 30-talets början och till slutet av 50-talet finner man hans utmärkta akvareller. De anslående titlarna på storyn vävdes ofta in i illustrationen.
Textspalterna kröp alldeles inpå och skymde ibland konstverket. Allan måste ta hänsyn till deras placering under målningen. Ibland ser man tomma ytor, där alltså texten skall ligga.
De flesta antikvariat, som säljer tidningar, har något exemplar, där man kan njuta av Allans skicklighet.
Hans fordon, flygplan och båtar hade oftast verkliga förebilder men många gånger med eftergifter för att få fram budskapet med anknytning till textmaterialet. Exempelvis förefaller planet som här kraschar att vara en Stinson från 1930, men högersidans två vingstöttor har tecknats som en enda för att inte skymma personerna ombord.
Allan Löthman var också en skicklig porträttmålare. Egentligen var han till yrket ingenjör och anlitades ofta för ritningar, speciellt till båtar. På de större färjor, som gick i trafik på den tiden, hade han ritat de genomskärningsbilder, som skulle hjälpa passagerarna att orientera sig.
Jag skjutsade honom en gång på 1960-talet från Skuru, där han bodde, till en veteranbilsutställning i Ostermans Marmorhallar, tur och retur i en Buick Roadmaster 1938. Det gillade han, som endast ägt äldre bilar. Under 20-talet jobbade han som verktygsförsäljare i amerikanska Mellanvästern. Först använde han sig av Dodge (som var en egen fabrikant till 1928; uppköpt av Chrysler då) men efter flera bakaxelbrott bytte han 1929 till Plymouth, ett nytt märke under Chrysler – och sen var det inga problem. Hemma i Sverige köpte han en Hupmobile 1934, som han ägde tills han slutade köra.
Mera om Allan Löthman? Gå till Bloggarkiv, 2014, februari. Där finns fyra inlägg i följd med många illustrationer!
Han visade redan som ung en stor talang. Nedan ett exempel från 18 års ålder.
Det är hans kusin, min goda moder, som fått ett porträtt 1917, då hon var 14 år.
Klicka gärna på bilden för större format!
Mera om Allan Löthman? Gå till Bloggarkiv, 2014, februari. Där finns fyra inlägg i följd med många illustrationer!
Han visade redan som ung en stor talang. Nedan ett exempel från 18 års ålder.
Det är hans kusin, min goda moder, som fått ett porträtt 1917, då hon var 14 år.
Klicka gärna på bilden för större format!
Som ung grabb fick jag en bok med titeln Tom blir cowboy. Boken som skrevs av Birger Hultstrand är en pärla som förlorat sig i litteraturhistoriens dunkel. Skaparen av de utsökta illustrationerna var jag väl bekant med; min farfar köpte Levande Livet varje vecka. Det kom två, som man numer säger,
SvaraRaderauppföljare. De gjorde mig besviken; historierna var sämre och illustratören en annan.../Nils-Magnus
Roligt att du har hittat en gammal favorit! Hoppas du även hittar (eller redan har hittat) till mina övriga inlägg om Löthman. Se etikett 'Övrigt* till höger och scrolla nedåt en bit, så kommer de alla efter varandra med det senaste överst, förstås (börjar 2014-febr-19).
RaderaHej!
SvaraRaderaJag tror att jag har en blyertsteckning gjord av din släkting och motivet är min morfar år 1922.
Hur kan man kontakta dig så att jag kan få detta verifierat?
MVH
Robban
Skriv ditt telefonnummer och när du lättast kan svara , så ringer jag upp.
SvaraRaderaObs att under etiketten Utställningar finns mycket mer om Allan Löthman.
Hej!
RaderaLänge sen jag kollade på denna sida.... här är mitt nr 0705421052 Ring så får vi se vilken tid jag har :)
MVH
Robban