onsdag 25 juli 2012

Hitta din Dodge!


Bara en del av besöksparkeringen vid Soldier Fields, Chicago. Man kollar på finalen i amerikansk fotboll, antagligen 1930-31 att döma av bilarnas utseende. En fantastisk anblick!
Litet överraskande, kanske, men det hör till saken att USA:s biltäthet de åren uppnåddes i Sverige först under 1960-talet.

Karosserna var frapperande lika, oberoende av fabrikat. Vad man hade att spela med var fronterna, där stötfångare, lyktor och kylare varierades så gott det gick.

Från sidan var det lättare att skilja åtminstone de dyrare från de billigare. Den raka åttan, som tillhörde lyxmodellerna, krävde mera plats – och man fick därmed de långa, imponerande motorhuvarna. Men 1932 kom Fords V8, en billig bil med oansenligt yttre - men som körde ifrån de flesta. Det passade gangstern John Dillinger, som skrev ett uppskattande brev till Henry Ford och tackade för en prima flyktbil.

Lägg märke till hur lätt det ändå är att komma iväg, om man vill hemåt före andra, dvs långa korridorer för att ta sig därifrån. Var ser man sådant i vårt land nu – 80 år senare? Massparkeringar vid evenemang i vårt land visar ibland rena inkompetensen hos arrangörerna. Alla är välkomna dit för att göra av med pengar – men sen då?

1 kommentar:

  1. Och numera har bilfabrikanterna ätergått tll att göra bilarna så lika som möjligt igen...stöpta i samma form eller kanske ritad av samma dator! Men onekligen kunde dom parkera...

    SvaraRadera