lördag 16 november 2013

Bevara och behålla

Svar på kommentar till senaste inlägget.
Det får väl bli ett basic-resonemang även om allt bildmaterial. I den mån ens (blogg)foton har hämtats utifrån, så hamnar man väl i det besvärliga lagringsläge som jag skisserat. Men finns förlagorna kvar i form av böcker eller tidningar (annonser!) – ja, då har man ju dom i alla fall.
Jag funderar på att börja skriva ut de av mina blogginlägg, som jag finner mest trevnad i att ha kvar. Ett häfte eller en bunt - kanske som en bok - kan det ju bli till slut.
Den här familjen är begåvad med utförliga fotoalbum med noggranna texter sedan 50 år tillbaka. Var för sig, innan vi träffades! När färgfoton blev regel, har vi fotat det viktiga med svartvit film parallellt, eftersom sådana kopior inte bleknar efter hand på samma sätt.
Men nu finns bara ett labb kvar i Stockholm, som också kan behandla svartvit film (utöver all färgdito). En annan affär, som tar emot, skickar allt till Finland – och det tar veckor! Vår gamla systemkamera, som vi använt länge för sv/v, har fått domen – inga reservdelar längre! Men gamla Leica och andra för sv/v film är billiga idag! 
Själva filmrullen, som ska stoppas in i kameran, finns inte heller att få tag i lika lätt som förr.

Och för alla gamla foton utan text är det hög tid att uppsöka den äldsta släktingen för fotoidentifiering – medan tid är! Annars har åren gått - och man sitter där och stirrar på farfars far - men vet inte vem.
 

2 kommentarer:

  1. Funnet noe artig om deg her..http://nostalgisiden.blogspot.no

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din anvisning och ditt intresse! Jag skrev i några tidningar ibland och var också redaktör för Motorhistoriskt Magasin (MHS' tidn) fram till sommaren -74. Jag svarar också på din blogg!

      Radera