lördag 5 oktober 2013

Brittisk nostalgi duger också!

Bentleys modeller från tidigt 30-tal var eleganta bilar med imponerande fartresurser.


Hur ofta hittar vi inte både äldre foton av flotta bilar med någon attraktiv(t klädd) kvinna intill bilen eller sittande vid ratten. Blickarna ska väl så småningom stanna vid bilen, är det meningen. Ibland ska den köpas också!
Men nu är det sällsynt med sådana PR-foton, om man undantar de moderna bilmässorna - men även där i avtagande.  Feministerna ondgör sig över en sådan kvinnlig exploatering.

Sen finns det andra foton, där bilen är ett tillbehör för den rätta imagen – t ex alla schlagersångerskor, presenterade vid kanske en cabriolet. Då är oftast bil(d)en beskuren. Det ska märkas vad som är viktigt. Där hörs förstås inga ovan nämnda protester.

Bentley, en ovanlig bil i svenska medier då - och ännu mera nu. Här imponerar bilen, man förstår vad det gäller.
Tycker ändå att färgklicken med den välklädda damen ger ögat ett viloläge. Den som vill kan ju tänka bort eller maskera det icke önskvärda. Vilket jag inte gör.

Det är inte ett foto från tiden  Att hitta en pampig byggnad, vidtala damen ifråga och att köra fram Bentleyn - inte så svårt! Ingen kappa från 30-talet, dock.
Dessutom -1930-talet innebar ju svartvita foton. Men i motortidningar förekom flotta helsidesannonser av bilar i färg redan på 20-talet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar