onsdag 16 oktober 2013

U.S. Memories 1


Som jag nämnt – det ska bli egna foton då och då från USA -
the Kornknarren Show!

Jag skriver detta bara en gång.
Det hade nog aldrig blivit någon USA-resa, om inte en av mina styvdöttrar (sedan två års ålder!) fått ett tvåårigt  Wallenbergstipendium för forskning på MIT - Massachusetts Institute of Technology. Ett av USA’s mest välrenommerade universitet, med säte i Boston.
De ekonomiska villkoren för en ung forskare i Sverige är inget att hänga i julgran. Men som forskare på MIT – fastän längst ned på rankingen – blev det 50 tusen per månad efter skatt. Med en hyrestrea för 13 tusen i en närförort försvann ju en del, men resten räckte gott. Lilla dottern i treårsåldern fick följa med. Kunde en hel del engelska efter två år på ett Boston-dagis.
Hennes man fick motsvarande stipendium, fastän i New York, på ett sjukhus med högt rankat forskningslaboratorium. Hans lön var någon tusenlapp lägre men med bostad på Park Avenue(!). En bussresa mellan NY och Boston tar c:a fyra timmar, så det gick ju för dem att träffas då och då.

På så vis kunde vi åtnjuta gratis boende i båda städerna. Av resans 14 dagar gick två dagar bort på dit- och hemresa. Biljetten kostade allt som allt 6400 SEK T&R för oss två med stopp för planbyte i Reykjavik. Det var när kriget i Irak pågick, något som illustreras med ett foto så småningom. 
Alltså, Boston - here we go! 
/klicka på bilderna för större format!/ 


Boston har också en sky line! En hamnstad vid Atlanten med vindar från havet och regn ganska ofta. Saltvattendoften var märkbar i stan, faktiskt.
Ledningar ovan jord överallt! En rulle tråd som inte gick åt, får vänta.

 

En välmående närförort med färgglada villor. Men trädgårdens utseende mot gatan ger ett uppgivet intryck.

Till MIT hör förstås en del byggnader. Här verkar arkitekten, Frank Gehry, världsbrömd, ha haft svårt att bestämma sig – men charmigt är det.
Flyttbil med charm!  Företagets namn är sällan så framträdande hos oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar