lördag 24 mars 2012

En marknadsidyll 1967

 När det gäller veteranhobbyns utveckling i Sverige gjorde Motorhistoriska Sällskapet flera gånger en bestående insats. Nyligen skrev jag bl a om Charmtävlingen på Sundbyholm 1975 - för första gången i Sverige!
Men långt dessförinnan – redan hösten 1967 – hade en annan nymodighet sett dagens ljus.
 Vi som satt i styrelsen hade fått idén om att ordna en träff för byte eller försäljning av delar och tillbehör till våra gamla bilar från tiden fram till 1940. Våra fordons årsmodeller sträckte sig ju inte längre än dit


Det blev en enkel men gedigen marknad utanför Lissma skola i Huddinge kommun med c:a 20 deltagare. Det var långt färre än vad vi fick uppleva under åren därefter. Å andra sidan hade MHS ännu inte (inkl hela landet) nått 500 medlemmar – över 5000 idag.  Och inte kände vi denna dag - med duggregn och lera – att vi just hade inlett en tid av ständigt ökande antal veteranmarknader över hela vårt land…
A-Ford med lamphus, körriktningsvisare och silverpjäser - jojo!
MHS-marknaden växte till slut till över 1000 säljare. Då hade Tullinge flygfält tagits i anspråk! Men i takt med att andra klubbar tog upp idén och nådde stor anslutning, har MHS marknad lugnat ner sig och ligger nu kring 500-700 säljare. (På Malmby flygfält utanför Strängnäs 27-28 juli går årets marknad av stapeln.)

Kommersiella krafter har blandat sig med idealiteten. Det finns företag som specialiserar sig på denna verksamhet och som faktiskt har slagit sönder de ideella klubbarnas ursprungliga möjlighet till inkomst genom säljavgifter och entréavgifter. Eftersom en växande ”egen” marknad idag kan betyda stora problem med att få tag i funktionärer, har en del klubbar faktiskt överlåtit plats och tid till dessa arrangörer! Mitt råd är att återigen starta ”baklucke-marknader” för medlemmarna - med låga avgifter och stenhårda krav på kvalitet!

Men att byta eller sälja delar utanför Lissma skola i Huddinge år 1967 kostade ingenting – bara bensin tur och retur.

2 kommentarer:

  1. Gårdagens vardagsbilar är dagens samlarbilar.
    Det visar den övre bilden på ett mycket bra sätt

    SvaraRadera
  2. Dessutom ser man flera damer i kappa! Såg inte en enda kappa i Charlottenberg i dag.

    SvaraRadera