söndag 31 januari 2016

En glimt av Midnattsolsrallyt 2007

Rallyt till Midnattssolen drog igång 1950. Flera deltagare körde då förkrigsbilar.  Mexican Road Race startade samma år. Det har behandlats här i sex inlägg i juni/juli 2012. (Se bloggarkiv t h.) Precis som vårt rally blev MRR med tiden allt mera specialiserat.

Efter åratals uppehåll kom vårt rally igång som en nostalgisk tävling för bilmodeller, som var med då det begav sig. År 2007 körde man genom Hälsingland. Kornknarren tog några foton i hälsingeskogen.
Tidigare behandlad är Sylvia Österberg (nu avliden), som det året deltog som kartläsare (arkiv t h – april 2013).
Deltog 2007 gjorde också Björn Waldegård, vår nyligen avlidne rallylegend.

Här följer en liten kavalkad från en varm sommardag för snart nio år sedan.


Waldegård i sin Porsche - är det en tidig Carrera?


Dagens etappmål var Söderhamn. Kornknarren fick en pratstund med BW.
Han trodde nog att jag var en journalist. Han var orolig för att kopplingen inte skulle hålla rallyt igenom. Mycket riktigt – han bröt redan nästa dag!


Jowett Javelin var en segerrik vagn på 50-talet. Pannkaksfyra och förnämliga vägegenskaper. Vad heter dagens motsvarighet? Subaru?

 
Jaguar XK 120, minsann. Det kom motorstarkare varianter efter hand (från 3,4 till 3,8 litres). Motorerna kunde man sen finna i de vanliga 'fyradörrarna', dvs Sedan - eller Saloon, den brittiska benämningen.  Dagens Jaguar, alltså en Saloon för ”vanligt folk”, är inte särskilt billig men kanske mest prisvärd i klassen enligt testerna.


Mercedes 300SL kräver ingen presentation – en totalklassiker. Men en besvikelse denna dag, eftersom den framfördes försiktigt i överkant. Två skäl till det finns kanske. Dels kan det ha varit en sträcka med anbefalld idealtid – och man låg litet före schemat. Dels handlade det om vad man satt i – ett mångmiljonvärderat åk, som inte fick komma till skada. Men att köra rallyt sakta på lägre växel – tja?


  


Gamla hederliga PV med sin B18-motor kunde matcha de allra bästa och dyraste.
Tom Trana, var är du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar