fredag 8 januari 2016

Ett alldeles eget djupseende


Ett annorlunda foto från före WWII, kanske t o m från 20-talet?

Tydligen fanns kameror med denna möjlighet. Eller också var det bara en fråga om framkallningsteknik?
Papperskopians båda delar kunde med därför avsedd anordning separeras med det vänstra fotot för det vänstra ögat och det högra för det högra. Då framträdde en enda bild - som gav verklighetens avstånd och djup.

När färgfilmen kom, minns jag, att man kunde köpa hela 'paket' med preparerade bildserier med titlar som Afrika, Till fjälls, Vilda djur, Ishavet osv – och tillhörande kikarliknande anordning, s k stereoskop.  
Viewmaster kunde det heta - flott och modernt. Bilderna var cirkelplacerade och man rörde en liten spak för att byta till nästa.
Tredimensionell var ordet!

En gammal annons skulle sitta fint – eller hur, herr retrobloggare Larsson? Som tycks ha en aldrig sinande, intressant flora av äldre tidningsutgåvor. Tidigt 50-tal, gissar jag.  ("Larssons Blogg" i spalt t h.)

Diverse typer av tittskåp fanns ju mycket tidigt i fotohistorien.

Men att egna (dubbla) foton tydligen kunde duga till någon enklare tittapparat har jag inte känt till. Men så var det faktiskt.
Då kunde en fotograf skapa sina egna scenerier!
Det finns onekligen saker, som man missat.

Kommentar från någon fackman?


3 kommentarer:

 1. Skall titta efter sådana annonser, Kornknarren. Ang gamla tidningsannonser har jag själv mängder med gamla tidningar. Men, icke att förglömma- jag har läsare som med mer eller mindre jämna mellanrum skickar till mig annonsurklipp. Något som jag är mycket tacksam över.

  SvaraRadera
 2. Äger en Wiew-master kom jag på. Se inlägg:

  http://larsson-larssons.blogspot.se/2012/02/view-master.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är trevligt att se sådana gamla påfund i fint skick. Minns hur det kändes. Men det var tidigare introducerat än -57, såvitt jag minns.

   Radera