torsdag 31 juli 2014

Strömsholmsäventyret 1973

Ibland tvingas Kornknarren lita till sitt minne och de fåtaliga anteckningar som gjorts. Kanske mailade foton T&R för utlåtande - eller telefonsamtal. Men har man själv basat för ett evenemang, så borde det vara lättare att komma ihåg än annars. Plus kanske tillgång till startlistor.
Hur som helst - nu bär det iväg tillbaka till 1973.
Motorhistoriska Sällskapet hade då åtta år på nacken. Det hade blivit uppenbart, att många medlemmar i denna veteranbilklubb inte bara ägde bilar utan även motorcyklar. Eller t o m bara mc!
Något borde göras för dem, tyckte vi.
 
Ryttarslottet Strömsholm – nära Kolbäck mellan Köping och Västerås – valdes för start, mål och inkvartering (i ett annex, förstås!). Mc-rallyt döptes fyndigt till Sällskapsresan.
MHS var redan från början en riksomfattande klubb. Men kanske hade vi överskattat intresset bland 'de våra', för det blev bara bortåt 20 deltagare. Men det räckte gott för oss, ovana som vi var vid att arrangera något för motorcyklar.
Två klasser blev det – före resp efter kriget. Rallyt var c:a 6 mil, varav två mil var en frivillig slinga utan kontroller på knixiga asfaltvägar.
Det enkla upplägget gav gemytlighet och trivsel. För många är evenemang i liten skala ett tydligare och roligare minne än nutidens megaträffar.

Nedan några foton från Strömsholm -73, naturligtvis inte alls med tanke på publicering år 2014 ...
(Ska, hoppas jag, senare komplettera med flera namn efter mera koll.)


Carl-Erik Levin från Vassmolösa (söder om Kalmar) under manöverprov.
Och hans HD 750 cc från WWII, en sk Krigare.
Bredvid en Ariel, ovanlig redan då.

Överst BMW från mitten av 50-talet med Steib sidovagn.
Därunder HD 1926, 1000 cc. 

 
Douglas -48 körs av Per Johansson, Västerås (med dottern på pallen).
Till sist Harald Porry vid sin Rover 1919.Kornknarrens foton är ofta färska kopior från diabilder, som ibland är över 40 år gamla.
AGFA var bättre än Kodak på 50-talet – senare i stort sett likvärdiga.
Det var rullar med 20 eller 36 tagningar. Nu är det bekvämare! Av 100 digitala val kan 96 ratas. ”Fyra stycken blev verkligen bra. Dom tar vi!” Men det är så dags det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar