torsdag 1 maj 2014

Waxholm har sin historia!


Så idylliskt det verkar! Och långsamt!
Det tycker vi nog, men Waxholms funktion som livaktig knutpunkt för den delen av skärgården var grundlagd redan för hundra år sedan.
Klicka för större format!

Hotell, restauranger, caféer, båtutflykter, kanske dans – det sörjde för angenäma besök. Så fanns förstås alla som såg till att allt detta fungerade - och vips! är man vid ingången till ett socialreportage. Men det var inte det jag tänkte mig den här gången. Andra foton finns som tar upp boende och arbete för hundra år sen.
I alla fall så nämner jag fiskebåtarna, då som nu med färsk fisk till restauranger och alla privata hushåll.

Man eldade med ved, kol och koks, som märktes i luften. Men med den vanliga vinden från sjösidan slapp man här en del av detta, vilket ju plågade alla tätorter på den tiden.

Vi ser båten med alla segel satta – och ångbåten, det bästa färdmedlet till hufvudstaden. Längtade man dit, så fanns det flera turer per dag.

Till höger ser vi fästningen, som redan spelat ut det mesta av sin roll som lås för en av de viktiga farlederna (numera museum).
Men fältmarskalken Moltke från Tyskland var här på besök en gång. Barsk som han var, lär han ha skrattat endast två gånger i sitt liv. Ena gången när hans svärmor dog och andra gången när han såg Waxholms fästning.

Fästningen flaggar ändå stolt – helt obekymrad av sådana påhopp.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar