söndag 18 maj 2014

Jean Harlow hette hon!


”Det har insmugit sig ett fel i ett tidigare inlägg.”  Så brukar det uttryckas – med en förmildrande formulering. Men det är värre än så!
Det är en människas hela identitet, som har blivit stulen!  Vi får visserligen gå över 80 år tillbaka .Det är alltså inte något som idag betyder så mycket för personen i fråga. Men för oss nostalgiker, så känns det viktigt att även den tidens identiteter blir de rätta. Det goda med det dåliga är att jag upptäckte det själv. Och att jag på så vis kan erbjuda några ord om ännu en intressant filmstjärna!

På nedanstående foto (nu upprepat) ser vi Jean Harlow - - - inte Lilian Harvey, som jag tidigare kallat henne. Båda blonderade filmstjärnor på 30-talet – Lilian visserligen fem år äldre än Jean. ”Vamp” kallades det - mest med tonvikt på sex. Bilen är en Cadillac 1934.


Men Jean var ”större” än Lilian, dvs ännu mer populär. Speciellt som hon också utvecklades till en enastående komiker.
1927, när hon var 16 år, rymde hon från hemmet i Kansas med en ung affärsman. Det bar iväg till LA, där hon lyckades få några biroller, bl a med Helan och Halvan. Men äktenskapet sprack redan efter två år. Då lämnade hon sitt flicknamn Harlean Carpenter och blev Jean Harlow.

Hon hade turen att bli upptäckt av Howard Hughes, filmproducent och sedermera flygplanskonstruktör (The Aviator hette filmen om honom för en del år sen).
Rymdens demoner påbörjades av Hughes som stumfilm, men ljudfilmen knackade redan på dörren. Hughes lät göra om hela filmen till ljudfilm (1930) med Jean i huvudrollen. Sen var hennes lycka gjord!
Det kom att bli stora publikfilmer för hennes del – med/mot bl a James Cagney och Clark Gable.

Men hennes privatliv blev – kan man säga – katastrofalt. Tre år efter skilsmässan gifte hon om sig med en filmproducent, som begick självmord inom ett halvår. Efter ett år, 1934, gift igen – med en filmfotograf. Det höll ett år. Men hon gav inte upp!
Under inspelningen av Saratoga 1937 var hon förlovad med den mycket kände skådespelaren William Powell. Då drabbades hon av allvarlig njurinflammation (inget penicillin ännu!) och avled, endast 26 år gammal.
Det har gjorts flera filmer om Jean Harlows liv. The Aviator om Hughes (2004) tar även upp hans insats som filmproducent. Där spelas hon av Gwen Stefani.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar