lördag 26 april 2014

Vackra Stockholm - högt rankad, minsann!


Stockholm räknas bland de vackraste städerna i världen. Vancouver ligger som etta och Hongkong som tvåa. Men det beror väl på vem eller vilka (resemagasin? skönhetsråd?) som bedömer.
Hemmablindheten finns ju alltid och tonar ned sådana betyg. Och det är klart – det finns många gator i Stockholm, där man inte märker vare sig vatten eller skönhet. Å andra sidan finns det stråk längs med kajer och stränder, som ingen skulle kalla annat än vackra.


Att använda broarna mellan stadens delar ger en fri känsla av att vara på en resa till något annorlunda.
Kungsholmen, Södermalm, Djurgården, Gamla Stan, Norrmalm, Skeppsholmen, Långholmen – namn som även för en inbiten stockholmare ger helt olika innebörd. Några av broarna är ganska långa och lämnar tid för den där förflyttningskänslan.Men det är bussarna, transportbilarna, SUVar och andra högbyggda fordon, som ger valuta i form av vackra utblickar. Från sätena i en vanlig personbil skymmer alla broräcken sikten – ytterst irriterande!!!  Som förare går dessutom uppmärksamheten åt på annat.
Skulle någon köra omkring i stan för första gången, handlar det om att hitta. Med GPS tror jag, att de anvisningar som ges, ibland blir svåra att genomföra. Det kan vara något i vägen, faktiskt.
Har man lyssnat noga och allt har gått bra – skönt, skönt! - men vilka stadsdelar har man passerat? Det är mörkt vid halvfyratiden på vintern, dessutom. Kännedom om vilka broar, som förbinder vad, skulle nog hjälpa.
Kornknarren berömmer sig av att hitta i stort sett överallt utom i de allra nyaste förorterna.
Men medger stora skälvan vid försök att komma rätt i Göteborg. Huga!

(Klicka gärna för större format!)

2 kommentarer:

 1. Att köra i Stockholm går bra, de flesta är hjälpsamma när vi lantisar gör bort oss i filerna. Att köra i Göteborg är rena mardrömmen. Passerade där häromdagen och var ganska svettig när passagen vidare mot Värmland var avklarad. (I Malmö ska alla bilister komma först - smidighet är ett begrepp som inte är känt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att få gensvar om Göteborg, där jag besöker sonen ibland. Åratals ombyggnader av genomfarter (i centrum!) har medfört att det är annat läge för varje gång.
   Ett besvärligt ställe är när man (kanske) behöver flytta sig över fyra filer på några hundra meter från att man kan se skyltat vägnummer till Jönköping (och därifrån den kära E4:an till Sthlm). Dessutom går det undan just där. Snabba ryck, alltså.

   Radera