torsdag 13 mars 2014

Motorcykelhobbyns riddare


Dessa bilder får bli en hyllning till alla dem (färre nu än förr), som ägnar ÅR åt att renovera gamla motorcyklar. Och här menar jag gamla mc– nu kanske t o m nådda 90 år.

Fotot visar Alf Lavér på sin New Hudson 350 cc, årsmodell 1924.
Med vännerna Harald Porry på Rover 500 cc 1919 och Karl-Erik Fröjd på Nimbus 750 1928 besöktes mc-sportens Mekka, nämligen Isle of Man (en ö i Irländska sjön), och dess berömda TT-lopp. Det var sommaren 1972.

Lavér, Porry och Bo Önnermark på sin Douglas 350 cc 1919 blev en ofta sedd trio på våra rallyn, inte minst Skåne Rundt.
Detta rally (med internationellt deltagande) är ingen gemytlig söndagsåkning. Det började som hastighetsåkning 1912 och fortsatte till 1939 (krigsutbrottet). Sedan återupplivades det 1970 utan de höga hastigheterna men med tidsbegränsning – vilket i och för sig gör att man kan få bråttom ibland. Det körs med mc före 1945 i fyra klasser beroende på årsmodell.
Man kör 55 mil på två dagar och i stort sett med samma sträckning som 1912. Att med så gamla motorcyklar genomföra detta ”lopp” – kanske år efter år – räknas som en av de numera få verkliga bedrifter, som finns kvar (årligen) i den allt modernare mc-tillvaron.

Det hör till saken att alla här nämnda mc var driftsäkra konstruktioner. Skulle ändå något fallera, så reparerades det mesta längs vägen. Remdriften krävde oftast att en reservrem måste medföras.
Med goda renoveringar som grund kunde man njuta av dessa Rover, Douglas, Nimbus och New Hudson utan oro, trots att konstruktionerna åtminstone var i 50-årsåldern redan på 70-talet.

Nedan Harald Porry på sin Rover 1919 på Isle of Man i juni -72.
Observera remdriften, de rekorderliga fotstöden och ljuddämparen bakom framhjulet.


Hr Önnermark utan rätt mundering. Litet orättvist, kanske, men hans fina Douglas är i alla fall från 1919.
2 kommentarer:

  1. Vilka härliga maskiner! Intresset för motorcykel har ökat avsevärt när jag läst detta. Typ sådan mc skulle jag gärna äga och åka på vackra sommardagar på fina släta kurviga skånska småvägar. Blundar och tänker på det vackra avgasljudet..

    SvaraRadera