måndag 30 december 2013

New York del tre


Ett Gott och Nytt (men inte alltför nytt) År tillönskas dem som läser detta!

Vi står alltså inför det förhoppningsvis goda året 2014. En blick bakåt i förra inlägget, men här tittar vi framåt.

Därför passar det bra med nedanstående foto från New York i närheten av Rockefeller Center.
Detta verk med folk i framgångens uppförsbacke (för det ska ju inte gå utför!) får illustrera den amerikanska drömmen om ett bättre (och bättre) liv: ”Uppför! Uppför! Till slut är du där!”
Svårare att realisera för allt fler, dock.Times Square – med bortåt nio miljoner invånare runt omkring.En imitation av kylskåpsmagneter (eller motsv) i enorm skalajämför trafikljuset nedanför.
Med reklam som på en annonspelare. Annorlunda grepp, som vi borde få se här också!
 Äpplet- inte bara en bordtennisspelare eller ett datorföretag utan en symbol för staden.
Ja, vad kan man inte stöta på i denna stad! Vad det än handlade om, så skrev väl folk på i blotta förskräckelsen. Försäkring mot skadedjur kanske.


                                               
Smala hus med gaveln mot gatan – ofta med brandstegar och lådor för luftkonditionering


USA:s kostnader i dollar för kriget i Irak (som pågick då) illustreras med ett räkneverk – på en display på minst 50 meters höjd  vid Times Square. De sista siffrorna går så fort att de bara syns som en dimma. Men den snabba kameran fångade ändå dessa i farten!
Sedan dess har kriget i Afganistan tillkommit. Den sammanlagda kostnaden forsar vidare -  2013, för en månad sedan 680 miljarder dollar, dvs 10,5 miljoner per timme, dvs c:a 3000 dollar (bortåt 20 tusen SEK) per sekund!
Detta kan jämföras med lilla Sveriges försvar, där det blir för dyrt att sätta ett enda Gripen-plan (i taget) på ständig spaning över Östersjön.
Nöjsamt (och mindre nöjsamt) tillägg.
Försvarsstaben påstår att vår armé skall kunna försvara en fientlig landstigning på en plats under en vecka – förutsatt att man upptäcker landstigningsfartygen i tid. Om fienden nu visar sig vara så jävlig, att den landstiger på flera platser samtidigt – vad skall då försvaras?
Johan Hakelius har föreslagit Stockholm, som med säkerhet kommer att vara ett anfallsmål. Där finns nämligen Operakällaren – en av de förnämsta restaurangerna. I sista hand må vi försvara Johannes kyrkogård, för där finns general von Döbelns gravvår hjälte i vårt senaste krig, dvs Finska kriget 1809. Då vi i och för sig förlorade Finland till Ryssland.
(Kommentera gärna med andra, kanske bättre, förslag!)

 Liten historielektion
Danmark-Norge var det enda land i Europa som stått på Frankrikes (Napoleons) sida under detta lands enorma expansion, som slutgiltigt stoppades genom slaget vid Waterloo 1815. När vår förste Bernadotte (fältmarskalk under Napoleon) valts till svensk tronföljare, hade han innan Waterloo tagit befäl över svenska armén och dragit den ur striderna mot Frankrike. Sverige hade förlorat Finland till Ryssland 1809. Tanken bakom tronföljarvalet var att återerövra Finland med hjälp av den skicklige franske marskalken. Men när Danmark-Norge i freden skulle klämmas åt rejält, begärde Sverige (Bernadotte) Norge som ersättning för Finland. Det föreföll enklare än att slåss mot Ryssland (igen). Men norrmännen vägrade och förklarade sig självständiga 17 maj 1814. Bernadotte förde då den krigsvana svenska armén längs västkusten upp mot Norge. Där blev det ett litet minikrig, som väl måste räknas som det absolut sista för vår del. Norrmännen gav upp och kom i union med Sverige, men fick behålla sin nya grundlag, stiftad den 17 maj. Den unionen bestod till 1905, då den helt fredligt upplöstes.    

        

                                                                          


4 kommentarer:

 1. Trevliga, lite annorlunda bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi var litet överallt - men också på ett museum med oväntad interiör. Det får bli nästa gång, liksom tunnelbanan! Och Central Park.

   Radera
 2. Tack Göran för trevligt knarrande under året! Ser fram mot nya äventyr 2014. Gott Nytt År till alla! //Per

  SvaraRadera