onsdag 18 december 2013

Mackar med service


Tänker på Tempelmacken hos ’Nostalgisiden’ (för en tid sedan) med resonemang om mackar med service – ja, vi är många som saknar den tiden, och vi återkommer till det titt och tätt. Det var ju inte bara service i samband med att man skulle tanka – utan det fanns ofta en mindre verkstad i anslutning till stationen.
Där beställdes tid för smörjning och oljebyte – och det var ganska ofta. ’Smörjaren’ kunde göra kunden uppmärksam på avgasläckor, rost och annat mindre trevligt. Som man därigenom fick veta i tid!

Shell firade ett jubileum (Var det förra året? Var det 100 år?), och stationen i Solna (kanske var det på många andra stationer också?) vid Västra Vägen annonserade om manuell betjäning ute vid pumparna som förr i tiden. Jag pallrade mig dit på eftermiddagen strax efter kl 15.00. Men ingen betjäning syntes till. Vid kassan sades det att betjäningsnostalgin redan hade fått sitt. Den lilla skylten om när på dagen höll man just på att ta in.

En god vän kom hem från en bilsemester i USA för någon månad sedan, bl a en tur genom Colorado. Där finns manuell betjäning på mackarna, minsann! The State of Colorado har nämligen bestämt att alla företagare i tjänstesektorn, dit även bensinstationer hör, måste anställa arbetslösa ungdomar, vilket så att säga lugnar ner samhällsbilden på gator och torg. Där får de gå en liten kurs i vänlighet och hjälpsamhet och förses med lämplig märkesjacka etc. Min vän upplevde, att det fungerar alldeles utmärkt. Staten sponsrar deras löner till viss del – och det är förstås fråga om ungdomar, som inte är inskrivna vid någon skola.
Svenska delegationer, som far omkring litet överallt med de mest underliga syften, kanske kunde bege sig till Colorado för att kolla om det kunde tillämpas här? Precisionsvätskemätaren MACK  konstruerades av ingenjör A:son Alvring och lanserades 1916 och fick namn efter dem som bildade bolaget, dvs Mathiason, nämnde Alvring, Collin och Key. Den var lätt att sköta och helt tät utan bensinångor. Från 1922 hette företaget AB Mackmeter. 1932 kom en lägre typ, Rotor, med mera rundade former. Under andra världskriget upphörde tillverkningen. (Bild och efter text ur Sthlms Stadsmuseums skrift Trafik)

Begreppet MACK har vi kvar efter nästan 100 år!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar