lördag 14 december 2013

New York del två

Ett rekorderligt fordon, minsann! (Det finns ju inga låga hus.)
Tyvärr hann jag aldrig kolla fabrikatet.


Frihetsgudinnan var under reparation. I stället ägnades tid åt det därnäst klassiska i NY, nämligen Empire State Building, byggd i Art Deco-stil. Pampig entré!
Solnedgång över stan, sedd däruppifrån – det vore väl något!
Det skulle ske kl 20, så för säkerhets skull började vi köa kl 18.30.

.


Till slut nådde vi efter några omsteg till olika hissar (köer igen!) ett utsiktsplan, men inte det allra högsta. 
Då var klockan 21.30! Ingen solnedgång men fint ändå!Ingenting är heligt, tydligen.
Pennställ på marmorskiva!
På ett svenskt postkontor idag (om det finns något kvar) skulle vi ALDRIG mötas av vardagskonst för kunderna att glädjas åt – och att använda. Svensk tvekan - ska man verkligen . . ?
 


Efter några års röjningsarbete efter WTC-attentaten hade man sparat en trappa med en liten avsats. Den skulle ingå i kommande återuppbyggnad. Hur det gick med det, vet jag inte.
Och så fanns förstås på stora tavlor, tillsammans 20-30 meter långa, de många namnen på de omkomna – en del med foto.
Fakta om Empire State Building
Byggd på 1 år 45 dagar. Klar 1931. 103 våningar med utsiktsplatser på 86 (320 m) och 102. Per vecka byggdes 4-5 vån av 3000 arbetare. Stadens högsta (381 m – med spira och master 449 m) till 1973, då tvillingtornen WTC stod klara. Efter deras förstörelse 2001 blev ESB åter högst ända tills 2012, då nya One World Trade Center stod klar (lika hög) – men Two WTC (under byggnad) är på väg att bli högre.

År 1945, i juli, kraschar ett bombplan av typ Mitchell B 25 in i ESB från sidan på vån 79 i tät dimma. Men endast två våningar skadas och bara 14 personer dör.
Valentine-dagen (14/2) gifter sig många par på våning 80 och blir medlemmar i ESB Wedding Club. Den dagen varje år har dessa par fri entré så länge de lever.
Årligen arrangeras en tävling om vem som snabbast klarar de 1576 trappstegen upp till våning 86. Rekordet är ung 9½ min - av en australisk tävlingscyklist.
För övrigt finns det 73 hissar, flera av expresstyp, som stannar vid var tionde våning eller med bara några stopp. Och har man kontraktet på fönsterputsningen, så gäller det 6514 fönster!
Fyra miljoner besökare per år – men något nämnvärt slitage märks inte. Built to last . . .


1 kommentar:

  1. Fått ordning på prylarna ser jag... trevligt inlägg.

    SvaraRadera