torsdag 14 juni 2012

En vägkorsning då och nu


Vykortet är från c:a 1930. Här börjar Ulvsundavägen i Bromma både då och nu. 
Spårvagnen är på väg mot dåvarande pontonbron (numera Tranebergsbron) till Kungsholmen. Det nybyggda stora huset dominerar verkligen bilden. Villorna bortom spårvagnen står konstigt nog kvar idag. En A-Ford är på väg mot stan.  (Klicka gärna på bilderna!)


 

Idag är spårvagnslinjen borta och vägen är breddad till max. Den fortsätter förbi Bromma flygfält, Solvalla och Duvbo och förenar sig vid Rinkeby med E 18 (mot Enköping). Men innan dess kan man också välja Huvudstaleden, dvs bron över Ulvsundaviken till Solna.

Dagens stockholmstrafik gör, att en T-korsning som denna måste få ta en enorm plats. Ulvsundavägens tre filer brakar över hela korsningen. Åt vänster (på fotot) bär det iväg till Vällingby/Hässelby och Ekerö med Drottningholm.  
Till höger - bakom fotografen, på ett lika stort trafikområde (!) - kommer man mycket snabbt till Tranebergsbron och därmed till Fridhemsplan eller Norr Mälarstrand och även till påfarter till Västerbron eller Essingeleden.
Avtaget till Ulvsundavägen ligger till höger, en bit utanför bilden, och smiter förbi alldeles intill det gula trevåningshuset.

Det stora (på vykortet nybyggda) huset till vänster har förstås en pizzeria idag.
De gamla villorna, uppfräschade men skymda av stora träd, ingår numera i ett större villaområde längre in till höger.
Men vad sägs om balkongerna på huset till höger! Tala om avgaser dygnet runt ....

När jag hade tagit fotot, gick en ensam dam med hund på övergångsstället över hela korsningen. Hon visade sig bo i en av de villor, som här kommenterats.
Det blev en oväntad koppling till det förflutna!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar