onsdag 23 november 2011

En korrekt trafikmiljö - svårt för en retrofilmare!

En gata med parkerade eller rörliga bilar i en film, som handlar om t ex året 1950, är inte så lätt att fixa numera! Svårigheterna för filmproducenterna att skapa en naturlig trafikbild har ökat efter hand.

En trafikbild från 50-talet, som är svår att återskapa idag. Visserligen ser vi här en mycket sällsynt cabrioletmodell av Peugeot 203 - men ändå!

Problemet ligger i att de veteranbilar som skulle passa in – så gott som alla -  (vilket decennium man än filmar) är renoverade och nylackerade."Den efterspanade bilen har lämnats övergiven vid vägkanten. Chauffören i lastbilen kör vidare - helt ovetande."

Kanske vill man låta sin klenod bli filmstjärna? Det ger litet status, faktiskt! I så fall får den finna sig i att låta sig översköljas med hinkvis med smutsvatten för att se tillräckligt begagnad ut. Filmfotograferna hatar blanka ytor!
Det finns avtvättbar matteringsfärg också. Men en bil direkt från ladan med åratals lager av damm m m – godkänns direkt!


Det första lyckade försöket att skapa en vision av 30-talets trafikmiljö från start till mål var MHS-rallyt Lopp 30 år 1969. Det gällde förstås de deltagande fordonen, men också valet av gamla grusvägar i skogar och på fält - långt från tätorternas blandade bebyggelse. Här parkering utanför målet - värdshuset med rallymiddagen.
P-skylten stör - men det är också allt! 

De amerikanska filmmakarna har insett läget. Där finns jättelika pooler med äldre bilar i bruksskick. Där beställer filmbolagen vad som behövs.

Kommer någon ihåg filmen Paper Moon?  Med Ryan O´Neal och hans (verkliga) dotter Tatum (som senare gifte sig med John MacEnroe). Den filmen fick pris för bäst genomförd tidsmiljö (som var runt 1937) – inte minst för bilarnas skull. ALLT är tidsenligt – t o m väggströmbrytarna. Det handlar om en smart tjej i 10-12-årsåldern, som reser genom USA per bil tillsammans med en riktig rufflare. Hon är ett påtvingat sällskap, som han mycket motvilligt accepterar. Men med tiden inte lika motvilligt, eftersom hon räddar honom ur knepiga (ibland farliga) situationer. Biljakterna är fint genomförda. Med bl.a. en Ford V8 1936 kan det också gå undan! Bäste nostalgiker – hyr den! Se den!

(De två övre bilderna från P Haventons "Bilar...", 1993 resp 1996)

3 kommentarer:

 1. Hej! Vad roligt att du tittade in i min blogg, det är inte alla bilentusiaster som förstår sig på hur trevligt det är med internet.
  Ang. retrofilm så försöker jag ibland själv att ta tidsenliga foton både på bilar och människor, men det lyckas alltid smita in någon detalj som avslöjar nutiden.

  SvaraRadera
 2. Chrysler -46:an ägdes av Lantbrukare Nils Tillby, Tillops Gård Vikingstad.

  SvaraRadera
 3. Nils Tillby fick/får finna sig i att inte vara efterspanad. För säkerhets skull: det är bara en tänkt bildtext till en härlig bild ur Haventons bok.
  (Publicerad med tillstånd).

  SvaraRadera