måndag 11 april 2011

Fynd i skjul och lador
Är "ladfyndens" tid förbi idag?  Nog verkar det väl så. Annat var det för fyrtio år sen! En Mercedes 170 V från 1939 hade jag fått ett tips om. Ägaren visade vägen till en lada i Roslagen. Affären gjordes upp, och vi lämnades där åt vårt öde en disig decemberdag 1971.
Till att börja med fick vi palla upp två hjul i taget och åka till en mack för påfyllning av luft. De hydrauliska bromsarna var obefintliga, även om pedalen gav ett bra motstånd. Handbromsen fungerade något så när i alla fall.

När vi var färdiga för transport, hade det hunnit bli sen eftermiddag.. Det hade vi inte räknat med. Inget batteri! Inte bra att bogsera efter lina utan ljus från ”släpet”. Men på den första macken längs vägen fanns både ficklampor med magnetfäste och röda strumpor att trä utanpå dessa. De fästes på 170:ans sidor i höjd med bakfönstret. Med hyfsat bakljus fortsatte vi nöjda och belåtna.

Men naturligtvis hamnade vi i en poliskontroll. Att 170:an bogserades med lina utan nämnvärda bromsar ingick inte i polisens föreställningsvärld. För att verka tillmötesgående chansade jag och bad jag en av dem att kolla bromspedalen, som ju inte alls gick i botten utan kändes hård och bra - fastän bilen stod still, förstås! Ficklamporna tydde ju på frånvaron av belysning inklusive bromsljus. Jag hävdade att det pyttelilla bromsljuset på denna modell ändå knappast skulle synas. Vi övertalade polisen att få fara vidare, helt enkelt. Puh! I mörkret följde sen några odramatiska mil till garaget.

De 30 hästkrafterna, reducerade av ålder och slitage, räckte inte till för mitt körsätt. Det visste jag i och för sig, men spänningen i att hitta en fin bil i en lada går ändå utanpå det mesta!

Till slut bytte jag därför bilen rätt av mot en Chevrolet Styleline Sedan från år 1952 trots Mersans (faktiskt!) högre marknadsvärde. Efter kort tid byttes Chevan mot en Ford Taunus 17M (med Perkins dieselmotor), som senare övergick i en Chrysler Windsor -55.

Chevan finns inte med på listan över ägda bilar – något som även gäller en del andra ”korttidsbyten”.

1 kommentar:

  1. Det står en övergiven Citroën CV med soltak i en lada på landet...

    SvaraRadera