söndag 31 maj 2015

Omtyckta foton

Det var noggrant utvalda foton (bilder nedan, värda att klicka på), som ingick i de årsalmanackor, som Classic Motor Magasin producerade i början av 2000-talet. De flesta från andra länder, visserligen, men det behövs ibland. Var och varannan 'bilutövare' var ju prenumerant, så det blev mycket beröm till tidningen folk emellan.
Tar mig friheten att ge ett par exempel.
Först har vi en SJ-buss i Luleå (med kaross från Katrineholm, fick man veta), som packas inför ”turen” till Nordkalotten i början av 50-talet.
Nägra spännande dagar väntar. Än finns det inga datorer med hemsidor, där man i förväg får veta allt. Men på SJ's resebyrå finns broschyrer, så något känner man väl redan till.
Sköna väskor och ryggsäckar! Elverkets jeep skymtar också.
Och en härlig sepia-ton över det hela.
Här har vi återigen hamnat på 50-talet med Paris litet från ovan. Vi ser en fin, gul Delage. Men också en CV2 och en öppen B11 – en variant som är svårhittad idag.
Det lilla som syns av bussen (med motorn bak?) uppe till vänster ger väl sådana fantaster något att fundera på.

Det är kyrkan Notre Dame (= Vår Fru, dvs Jesu moder) vi ser med sina tvillingtorn.
Fotografen befinner sig på Montmartre, en höglänt del av Paris. Det gissade jag visserligen, men gick in på 'Montmartre' på Google/bilder – och vad skådar mitt öga om inte en delförstoring av fotot ovan. Bland många andra utsiktsvyer därifrån.

Montmartre var ganska länge en nergången stadsdel, omtyckt av konstnärer och författare vilkas livsuppgifter var viktigare än hur de bodde och levde. Så kom den oundvikliga saneringen (av hus och bostäder) med högre hyror i vanlig ordning. De idylliska kvarteren har inte helt byggts bort, men invånarna är utbytta. Ett öde för många delar av storstäder.
Soho och Harlem i New York – samma sak.
Stora delar av stockholmska Södermalm, speciellt SoFo = Söder om Folkungagatan – samma sak.
Så hamnar man på hur hyresrätter blir bostadsrätter, där många familjer gör sitt livs klipp.
En SoFo-etta kan nu kosta som en hälsingegård med stora arealer. Eller mer. Men det gäller att vara (eller ha varit) med från början – vid ombildningen.

Apropå tidigare parisfoton här på Kornknarren – visst vill man dit igen!

(Tack till redaktör Sjölund, som visste vad han gjorde – almanackorna blev en succé! Jag försäkrar att ytterligare många fullträffar fanns att välja på – varje år!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar