torsdag 16 april 2015

Papegoja mot tax 1 - 0


Skådedespelaren Stig Järrel (numera avliden) berättade en gång i radio om när hans papegoja lärde en tax ett bättre uppförande.

Järrel hade ägt fågeln i flera år. Den hade sin bur men fick maten i en skål på golvet. När den ätit, flög den snällt tillbaka till buren igen.

Familjen hade gäster, som skulle stanna en vecka. De medförde en tax, som skällde på allt och alla. Den fick förstås också sin mat i en skål på golvet – någon meter från papegojans skål.

Varje dag serverades maten samtidigt till de båda. Taxen var alltid ivrig och hungrig, men kunde inte låta bli att först undersöka, vad som fanns i papegojans matskål. Visserligen inget som han gillade, men han kollade ändå varje gång.

Papegojan – litet nervös för taxen – avvaktade oroligt i buren tills taxen ätit klart (men bara ur egen skål). Den var ju lika sugen och blev surare och surare över taxen för varje gång. En morgon ilsknade den till på allvar. När taxen var på väg att först som vanligt kolla den andra matskålen, flög papegojan snabbt ned till golvet, kröp ihop framför sin skål, bredde ut vingarna och gav upp ett riktigt, varnande taxskall: OAFFF !!!
Den häpna taxen gick direkt till sin skål i fortsättningen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar