måndag 7 maj 2012

Ögonblicket från 1948 - postat 1967


Att samla på gamla vykort tycks vara en ökande hobby. För en del år sedan kom Jan Runes bilderbok ”Vykort berättar”, och det lär ha kommit en ”del 2” mera nyligen. Där vävs vykortets motiv ofta ihop med texten på baksidan, och ofta jämförs samma platser med kanske ett decennium emellan. Min blogg har ju ibland något insprängt vykort med tankar kring deras texter eller motiv, även om jag inte ägnar mig åt detta på allvar.

Men det är ett enkelt sätt för vem som helst att odla ett eget historieintresse utan att fördjupa sig helt i tider som flytt. Att ha en personlig anknytning historiskt eller geografiskt ger en extra krydda åt motiv och text, förstås. Bland alla foton av bensinstationer, som studeras på bloggarna, måste väl en del ha skickats som vykort?

På nedanstående vykort från slutet av 40-talet ser man i fonden Grand Hotel med Strömbron framför. Den var tänkt som ett provisorium, när den byggdes 1946, men består än idag. Den pampiga byggnaden till höger är Nationalmuseum, som nu står inför både renovering och utbyggnad. Norrbro syns närmast på kortet, som är taget från Riksdagshuset. 
Nog är det väl där en Cheva 47:a, som följer bussen . . .

Det är adresserat till en person i Eskilstuna, som tydligen snart kommer att ansluta.
Poststämplat 1967, varvid man konstigt nog valt ett nästan 20 år gammalt vykort!      (Klicka för större bild!)
3/9 -67.  Kära Martha! Vår ankomst hit gick bra och vi fick ett bra rum i centrum. Vädret också bra och vi trivs överlag. Det är rea överallt! Vi bor på Dahlströms Pensionat på Klara Kyrkogata 4. Möt oss på Frälsningsarméns matsal, Drottninggatan 66 mellan 10 och 12.  Hälsningar - Josef och Ellen.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Vykort berättar är utgiven av Trafik-Nostalgiska Förlaget. Att skaffa den boken ger en kick åt (det ev nya) intresset. Bilism, järnväg, flyg, sjöfart m m. Över 200 fina och roliga exempel! Rekommenderas!

      Radera