torsdag 26 maj 2016

Lugnt i stan

(Nog ett måste att klicka på bilden för större format!

Gustaf Adolfs torg  - utan årtal men troligen från 1937-38.
Omedelbart noterar man bankhuset i fonden och (kanske) statyn (med Gustaf II Adolf till häst och hans 'högra hand' Axel Oxenstierna nedanför).
Men sedan dröjer blicken vid bilarna och deras årsmodeller, som väl utgör enda chansen att årsbestämma fotot. Dodge och Plymouth 1937-38 var vanliga bilar överallt, även här, och oftast taxibilar. Dock fanns taxiskylten (och den lilla ledigskylten) bara innanför vindrutan. Och ingen reklam alls på dessa bilar, som  skymtar här och där på fotot.

Närmast och tydligast syns till höger en DKW. Svårare är att identifiera den till vänster – en inte särskilt stor 2-dörrarsmodell.

Det mest anmärkningsvärda är ändå varningsskylten för huvudled! Den syns tydligt till vänster. Fotografen befinner sig på breda Norrbro med Kungliga Slottet bakom ryggen. Spårvagnsrälsen syns också.
Om man använder sig av denna förbindelse från Södermalm via Gamla Stan, stöter man alltså på en huvudled vid torget! Det är en oväntad gradering, kan man tycka.
En fridfull led i så fall, åtminstone denna dag. Några cyklister och fotgängare, bara, mitt i stan. Det måste väl ändå vara en söndag!
Av skuggorna att döma är klockan mellan tolv och ett.

Hitom statyn tycks det finnas en kur för polisens trafikdirigering . . .  Nåja, den kanske är i bruk, när vaktparaden passerar för att avlösa slottets högvakt.

Numera är torget runt statyn bara en stor rondell.

1 kommentar:

  1. Kan väl bara torrt konstatera att "det var bättre förr".

    SvaraRadera