onsdag 11 maj 2016

Cadillac och Packard

Cadillac 60 Special 1939 - i ett härligt vardagsskick!
Ja, så här såg dom ut – de bilar som kördes av dem som 1965 skulle bli kärnan i Motorhistoriska Sällskapet (MHS). De vinkade till varandra på stan och förmedlade tipset om onsdagsträffar på Konditori Monarque på Kungsholmen i Sthlm City.
Fyra år senare hade gänget - c:a 30-40 bilar 1928-41 - fått 500 kamrater över hela landet. Och efter tio år nästan 6000. Men då hade årsmodellerna fått en ny gräns – t o m 1956.
Den gränsen - numera en rullande dito - har senare hamnat bra nära modernare bruksbilar, som vi ser på vägarna idag. Hur skall det sluta?

Kornknarren tycker att en slutlig gräns borde finnas, kanske när man började plocka ihop allt med robotar längs tillverkningsbandet. På sätt och vis lika med en 'elektronikgräns'.
Annars blir det bara 'allmän bilklubb för alla' av alltsammans.


Intressant är att 'renoveringarna’ mera var reparationer för att kunna köra. Men fyndskicket räckte i allmänhet till för att njuta av ett bilinnehav som det var en gång. Årsmodellerna låg då inte längre tillbaka i tiden än 80-talet gör idag. Men det hantverksmässiga fanns ju där - en avgörande skillnad!En Packard Limousin från c:a 1930.
Kan det vara ett kommersiellt garage? Litet väl många oljeburkar syns ju genom rutorna – och en rejäl elförsörjning. Och en tavla med färgprover är det väl också på väggen?
Kan det vara den (belåtne) ägaren, som syns bakom motorhuven?
Bakskärmen varkar ha piffats upp en smula. Inga reservhjul monterade . . . det är något på gång.
Och allt andas kvalitet!

 Fotokopian, som delats, hade ändå inte fått rum för Kornknarrens scanning – 48 cm bred från början!

(Klicka gärna på bilderna för större format!)

1 kommentar:

  1. Appropå 30-årsgränsen har jag svårt för att se Volvo 700 m.fl som "veteran- eller gammelbilar" som det blir i dag. Har i andra sammanhang föreslagit att man "saktar in", dvs att man låter det gå två år för varje år man flyttar fram "gammelbilsåldern". Dvs att i dag är det 2016 som gäller för bilar från 1986. Först 2018 skulle då bilar av 1987 års modell godkännas, 2010 1988 osv.

    SvaraRadera