onsdag 2 september 2015

USA - en Marmon i Mellanvästern.


Marmon 1930.
På stången, som binder samman strålkastarna läser man Kansas City – och nederst på nummerplåten står det 1931 Missouri. 
Delstaterna Kansas och Missouri gränsar till varandra. Kansas City ligger där floderna Kansas River och Missouri River förenas. Staden ligger på båda sidorna om detta möte.
Så bor man i Kansas City, kan man bo i staten Missouri – men också på andra sidan, i staten Kansas.
Så nu vet vi.

Kornknarren har tidigare behandlat konstnären och ingenjören Allan Löthmans äventyrliga illustrationer i tidningen Levande Livet. Se Bloggarkiv mars 2011 och februari 2014. Han tillbringade en del år i USA på 30-talet.
Men även hans bror Torsten tog steget över Atlanten – och blev kvar där för gott. De var båda min mors kusiner.


Torsten ägde denna Marmon och bredvid står väl hans fru och möjligen någon svärmoder. 
Konstigt nog är hon till vänster mycket lik Allans fru – så det kan ju tänkas att Torsten hälsar på sin bror Allan vid fototillfället. Det stod säkert att läsa i brevet med fotot – inte så lätt att hitta idag, om det nu finns kvar. Det är i alla fall inte fråga om ett hyreshus i bakgrunden, så en viss standard har man nått. Trots den djupa ekonomiska svacka, som USA då befann sig i.


Ibland fångas Kornknarren in av funderingar om (vanligen) okända personer på gamla foton. Vad blev det av dem – om de är unga på fotot? Eller hur har livet varit – om de är äldre? 
Gamla klassfoton från 20-talet, t ex. Det är inte bara 25 ansikten - det är 25 (kommande) livsöden! Blicken dröjer sig kvar . . .

En gång beslöt jag mig för att försöka ta reda på vem som kollar kylarvattennivån på ett foto av en gammal De Soto. Litet fuskigt var det kanske, för jag visste vem som hade ägt bilen en gång på 60-talet. Alla ägare fick jag från bilregistret – men var det just en av dem som kollade nivån? Etc, osv.
Se Bloggarkivet för 2011, november 28.
(Till slut blev det napp!)


Tillägg om Marmon 1930.
Första året med stålekerhjul. Rak åtta, treväxlad (återkommer m hk-antal, men det var drygt 25 'skattehästar', vilket bygger på cylindervolymen). Välutrustad med alla dåtidens instrument.
En kvalitetsbil.
(klicka gärna på fotot för större format)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar