tisdag 11 augusti 2015

Ingen hacker-attack i Tällbergs trafik


Här ser vi ett vykort från Tällberg i Dalarna under tidigt 30-tal. Bilen är säkert från 20-talet men trafikerar tydligen fortfarande 30-talets vägar.
Folk verkar vara ganska så uppklädda, kanske på väg till gudstjänst eller ett möte i församlingshemmet. Eller till en basar – det gamla sköna ordet för 'loppis' - vanligen arrangerad av kyrkan eller Röda Korset, dit inkomsterna också gick.  -  Klicka gärna på bilden för större format.


ANTSCD,
dvs  And Now To Something Completely Different (som Monty Python sa)
dvs 
OCH NU TILL NÅGOT HELT ANNORLUNDA:

För ett tag sen skrev jag om ett penningpris, som väntade den hackare, som kunde forcera/kapa elbilen Teslas elektronik.
Teslas folk menade att detta inte var möjligt. Men nu har det hänt – av 'testhackare', som fått uppdraget av (för säkerhets skull) själva företaget.
Nu ska alla luckor täppas igen. Uppdateringar ska skickas till ägarna (dvs köparna), som då själva får möjlighet att uppgradera och göra sin bil säkrare. Detta kan sedan ske i efterhand, allt eftersom nya 'luckor' upptäcks. 
Verkligen ett trösterikt läge . . .

Chrysler Jeep erbjuder större möjligheter, har det visat sig. Där är systemet för körning sammankopplat med övriga delar (medan Teslas system är uppdelade) – såsom musik, navigering etc. Därigenom kan t ex bromsar eller styrning kapas, trots att man först endast kommit åt info om bränsleförbrukning - för att sedan hacka sig vidare.

Vad kan bli följden?
Tja – folk med farliga fiender måste väl köpa en bil. som inte kan påverkas. De gamla bilarna – som vi gillar - kommer att bli 'värda sin vikt i guld' – SOM BRUKSBILAR!
Vidare:
maffiabossar med hackerkontakter säljer genom bulvaner Chrysler Jeep billigt till diverse (ovetande) konkurrenter. Sen hyr man en duktig hackare.
Till sist
kan polisen (på sikt) glädja sig åt en manick, som, rätt inställd, bromsar in det jagade fordonet.
Dvs om det är tillräckligt 'elektroniskt'.
Alltid något positivt . . .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar