tisdag 17 februari 2015

Vad kan göra livet enklare?

Visst har vi stött på tokigheter, som vi vill ha bort eller justera till ett bättre läge. Där hamnar vi på den uppfinningsrikedom, som finns hos de flesta människor, men aldrig kommer till skott. Det borde finnas en möjlighet att skapa ett forum för alla livets förbättringar, som finns förborgade i våra briljanta hjärnor.

Så tänkte Staffan Johansson, som skapade en webbadress, dit folk skickade in förslag på vad som borde finnas eller tillverkas till allas belåtenhet.
Men som ännu inte existerade.

När tusentals förslag inkommit, utgavs år 2008 på Brombergs förlag c:a 350 av dem i en häftad bok. Denna bok råkade jag stöta på vid ett besök på Stadsmissionens Second Hand. I förordet nämns förslaget 'vantar med blinkers' för cyklister. Vällovligt med ökad trafiksäkerhet, eller hur? Samtidigt inte särskilt svårt att tillverka. Samma sak med 'ett reseväckarur med inbyggd brandvarnare'. Det borde väl inte vara så svårt att kombinera?
Jag har valt ut ytterligare några, som du finner här nedan - med mitt omdöme inom parentes.
Tycker att det är mycket trevligt att läsa om vad folk tycker "vi" kunde behöva.

En hyllning skänker jag till Staffan J, som kommit på hela idén. Samtidigt undrar jag hur många dubbletter, som inkom. Alltså där folk – ovetande om varandra – kommit på samma önskemål.

Man hoppas att de bästa kommer i handeln till slut!

// 1  Hushållsmaskiner och andra apparater borde ha en "öronmärkning" som kvalitetskrav, så att man vet hur mycket de bullrar, innan man köper dem.
(Mycket bra, tycker jag. Vår nya elvisp är alldeles för högljudd, har det visat sig.)

// 2  Vill ha en knapp på TV:n att trycka på, så att det börjar pipa i fjärrkontollen - ifall man har förlagt den.
(Kanske onödigt för oss, men en del hem har en massa ex till olika ändamål. Den borde nog blinka också.)

// 3   En central plats för alla att göra felanmälan på, när det gäller något ute i staden, som används av alla men inte fungerar. När man ser något som är trasigt, vet man ju inte vem man ska kontakta.
(Det vore nog inte så dumt, för alla orkar inte med att fixa det på datorn, när dom väl är hemma. Vilken adress där? Osv.)

// 4  Jag vill att snedställda parkeringsfickor ska vridas 90 grader, så att man i st f att backa ut i trafiken, backar in i p-rutan. Det skulle ge färre olyckor.
(Bra förslag, tycker jag, antagligen för att det är något som jag själv har tänkt på.)

// 5  Skulle önska airbags till båtar. De skulle aktiveras vid grundstötning eller farlig lutning.
(Gillar jag! Det finns visserligen flytelement i nyare båtar, så att de inte sjunker. Men här avses nog att båten ska förbli upprätt och inte flyta upp och ned.)

// 6  Önskar en sele med handtag på ryggen - att sätta på små barn, så att man kunde lyfta dem lätt när man har bara en hand tillgänglig. Nu tvingas man lyfta i en arm eller i kläderna.
(Bra idé!)

// 7  Vill ha en funktion, som så ofta som jag har angivit, läser av om (mitt) konto nr 1 innehåller mindre än t ex 2500 kr.
Om så är fallet, flyttar denna funktion pengar från (mitt) konto nr 2 så att saldot på konto nr 1 når upp till 2500. Om saldot på nr 2 är för lågt för att klara detta, skulle ett sms sändas till mig.
(Visst, ok för dom som har dålig koll.)

 // 8  Vill ha en motorvärmarkabel som sitter i motorutrymmet och som fungerar som sladden på t ex en dammsugare.
(Håller med! Då slipper man leta, koppla och trassla i motorrummet - helt enkelt mycket bekvämare. Vid kontakt med stolpe, alltså. Hur det nu ska få rum!)

 Ja, så där håller det på. Men det finns förstås också aparta önskningar för situationer, som inte är så allmänna.
Vad sägs om olika skal att sätta på huset för tillfälliga utsmyckningar av till exempel sommarhuset eller till jul. Litet som Christo men för vanliga villor och för vanligt folk.

 Vi lämnar boken, vars titel är just 'Vantar med blinkers'. Skulle du få tag i boken, så har du kvar runt 340 tips att fundera på!

Och meddelar att det idag är precis fyra år sedan Kornknarrens allra första inlägg. Självklart har jag inget emot att överraskas av något ännu mera givande att ägna dessa timmar åt. Men än så länge är horisonten obruten - och bloggen fortsätter.

Till sist en hyllning till läkarvetenskapens framsteg på området transplantationer. Nu väntar vi på dess slutliga fullbordan
- en transplantation av hela kroppen!

"Okej, du får en hundring för hela säcken och så måste du fylla i ett donationskort."
(ur numera nedlagda skämttidningen Larson)

1 kommentar:

  1. Motorvärmarkabel som sitter på en sladdvinda i motorrummet finns redan! Jag saknade "mobiltelefon med alkolås" - vore nog bra ibland!

    SvaraRadera