onsdag 25 juni 2014

En damklubb i Tyskland

För 85 år sen var bilen ingen självklarhet. Men damer vid ratten såg man ändå redan. Det krävde en hyfsad ekonomi – naturligtvis oftast med en make med god inkomst. Bilen kunde användas av båda.

Här nedan handlar det rentav om en klubb för välbärgade damer med intresse för bilkörning. Man har valt ett utflyktsmål och träffas för gemensam körning, där nöjet ligger i att se kamraterna före eller efter längs vägen, där resan ju på sätt och vis är målet.
Man kan föreställa sig den förväntan, som ligger i luften, när alla har samlats och det snart är dags för start. Men det är regnigt, och suffletterna är uppfällda.

I Tyskland var cabrioletmodellen mycket vanlig. Kanske det skulle ha sett annorlunda ut med våra svenska vintrar. Av tiotalet bilar nedan är nog alla av sådan modell. Det kan vara något undantag längst bort. Det handlar mest om tyska fabrikat, ganska säkert. Ofta med dubbla reservdäck baktill eller på framskärmarna.

Zum Verkauf – Till salu.
Tror inte att den här köparen har tankarna på en klubb med bilkörning för nöjes skull. I stället jobbar hon kanske på ett kontor i stan och måste utan knepiga bussresor med kort varsel kunna hälsa på sina krassliga föräldrar på deras gård några mil därifrån.

Vad tänker hon? Inga flådiga lyxvarianter för hennes del! Som sekreterare har hon lärt sig effektivitet. Så efter en provkörning och ett stentufft prutande är det klart - ett handslag, ett kvitto och en tecknad försäkring.
Lycka till med Chevan!


Dambilklubb idag?
Skulle ett dussin damer med körkort ta var sin moderna bil för att först samlas vid ett torg och sedan köra till förslagsvis ett slott fyra, fem mil bort? I motorismens sköna gemenskap? Nja – det blev nog tre eller fyra välpackade bilar, bara.
Men varför inte? Fältet är fritt för att omsätta tanken i praktiken!
(På veteransidan, däremot, finns ett och annat sådant jippo.)

Tidigare fanns (kvar ännu?) arméns kår för frivilliga, kvinnliga bilförare – Bilkåristerna.
En sorts bilskola, där de fick lära sig att ganska avancerat (terräng!) köra främst tunga lastbilar – som förberedelse för tjänst i krig. Man skulle kunna avhjälpa enklare fel, klara hjulbyte vid punktering och lägga på snökedjor bl a. Kanske också pistolskytte ingick?
De kunde nog tänka sig ett utflyktstema som på bild ett – med sina egna bilar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar