fredag 6 juni 2014

Don Redman - den förste!Don Redman Orchestra- ja, det var inte vilken jazzorkester som helst! Det var den första amerikanska orkestern, som besökte Sverige efter kriget – och gjorde en turné dessutom. Vad Värmland beträffar konstigt nog inte i Karlstad utan i Munkfors, c:a sex mil norrut.
Don Redman var något mörkhyad, men bandet var en mix. En ny upplevelse det också, minsann!


Det fanns två jazztidningar i Sverige -
ESTRAD och ORKESTERJOURNALEN.


Don Redman fick bli omslagsbild.
Som gymnasieelev insåg jag att en sådan möjlighet att lyssna till amerikansk jazz i rena rama verkligheten inte fick förspillas. På något vis borde jag komma över en bil för denna exklusiva kväll. Det lyckades trots att mitt nytagna körkort var utskrivet för bara en vecka sedan.

Det var en Dodge Senior 1938. Jag fyllde bilen med ”matlagskompisar” (se etikett ’Livet som det var’ om gymnasielivet i Karlstad). Vi susade iväg, fyllda av förväntningar, som inte kom på skam. Unikt, kändes det som – och det var det också.

På hemvägen blev vi omkörda av en Oldsmobile. Retsamt – det var fri fart! – men från instrumentbrädan på Dodgen kom någon sorts brandrök. Det var en distraherande faktor, när Oldsen närmade sig. Det visade sig vara den överfulla, infällda askkoppen, där fimparna börjat ta eld. Vi stannade och tömde ut alltsammans på vägen. Vi vädrade litet och sen kändes det lugnare.

En annan orkester från USA, som senare angjorde Värmland (denna gång Karlstad) var Dizzy Gillespie, ”the Bebop Man” – med en ny typ av jazz, som jag egentligen inte gillade.
Men i alla fall fick jag under en paus en stunds snack med Dizzy himself, redan ett stort namn.

Men Don Redman fick vara helt i fred för frågor från en imponerad gymnasist. Den gången betydde själva lånet av Dodgen nästan mer än orsaken.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Tillägg
Nu är det alltså LINUX som gäller! Goodbye Microsoft - you'll certainly keep on without me!
Scanning och en del annat betyder en del nya kommandon och eftertanke i början. Delvis ny layout också. För övrigt svarar jag på ev. frågor - dvs om jag vet svaret. Läs för övrigt kommentarerna till föregående inlägg.

1 kommentar:

  1. Lycka till med Linux. Ska bli intressant höra dina erfarenheter lite senare.
    Nu ska jag kolla om Don Redman finns på spotify.
    Hadé gött!

    SvaraRadera