tisdag 4 februari 2014

New York - så gott som sista delen


Återstår nämligen Kornknarrens sammanfattning och alldeles egna synpunkter och tips!  
 (I nästa inlägg.)

Ingen kan undgå anblicken av stjärnbaneret i jätteformat i Central Station.
Lamborghini har fått en egen visning i denna hall med nästan obegränsad takhöjd. Ska du med tåget och har glömt något, så finns det 68 affärer till din tjänst.
Vid spärrarna till T-banan står personer, som till överpris säljer biljetter till stressade, som glömt sina åkkort – eller förbrukat dem – och inte har tid att köa för ett nytt.
Eller att gå till automat för engångsbiljetter.
Du missar inte flaggan när du går ombord på T-banevagnen!
En matvaruaffär ber Gud välsigna landet. Framgång för landet brukar betyda framgång för de flesta – även företagen.
Motsvarande välsignande skylt i Sverige skulle verkligen sticka ut i vår kristna vekhet.De ’bildsmå’ människorna nedanför statyn ger en aning om dess storlek. Den var tyvärr stängd för reparation. Men vi tog ändå båten ut till detta byggnadsverk - och sen till Ellis Island där bredvid – första anhalten för alla invandrare, som kom över havet.
Där finns tavlor med register på alla som kommit – fram till c:a 1920. Därefter får man gå in på deras datorer för att kolla. Man kan betala för koder, så att man kan kolla när man är hemma i Sverige igen. Men vi var för stressade (smittade redan??) för att hitta min faster, som kom dit senare. Hennes barn och barnbarn har vi ändå kontakt med.
Klicka alltid för större bilder!
Frihetsgudinnan är en gåva av franska staten. Anmärkningsvärt är, att den först monterades upp i Frankrike för koll, innan den togs ned och skeppades till New York.
Den invigdes 1886. Sockeln byggdes efter insamlingar och är en meter högre än statyn. Till facklan är det 93 meter. I USA kallas den Statue of Liberty (Frihetsstatyn).
Det är bara i Sverige som den har blivit en gudinna till namnet. Ska man vara noga, så heter den egentligen Liberty Enlightening the World (Frihet upplyser världen).
Det första självmordssprånget ägde rum först 1929(!) med landning (efter studs mot ena bröstet) någon enda meter från en parkarbetare, som klippte gräset.
Ön, där den står, tillhör faktiskt delstaten New Jersey.Tillägg om flaggan som symbol
I USA ser man Stjärnbaneret överallt året runt
- men i Sverige flaggas det på Svenska Flaggans Dag, som faktiskt blivit röd dag (på bekostnad av Annandag Pingst). Dessutom på vissa flaggdagar, vid en del idrottsevenemang och vid privata högtider. Övrigt flaggande har avtagit på senare år.
Flaggan som symbol återfinns numera bland politiska rörelser – och ”vanliga Svensson” vill kanske inte bli förknippad med dem. En knepig situation – främst i de större städerna – för en som bara vill hylla sitt land i största allmänhet.
Dessutom finns det folk, som tycker att landet har dekat ner sig på olika områden under de senaste decennierna och inte är värt en flagghyllning.
För att vi skall få se vår flagga litet oftare, föreslår jag flaggor, där ett av fälten får symbolisera just det som man tycker är bra. Olika valfria flaggor, alltså, med en alternativ symbol inlagd - som en uggla för vetenskapen (som ju ligger i framkant), ett hjärta eller en krycka som hyllning till sjukvården, en bil för vår infrastruktur, en kärve för vårt jordbruk osv (jag tror jag hoppar över försvaret).
Därmed undgår man den förväxling, som den vanliga flaggan kan leda till.
Bra, va?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar