torsdag 20 februari 2014

Allan Löthmans utställning - dag tvåSpännande exotiska berättelser från Fjärran Östern, som det kallades, var ett måste i den tidens äventyrsskildringar.
Oftast bortsåg man från de krig, som nästan alltid förekom där. Omfattningen nådde sällan vanligt folk. Radions ”dagsnyheter från TT” och en och annan krigsjournalists enstaka artiklar i tidningarna var allt som erbjöds. Äventyr och mystik gav trogna läsare – det räckte.
Exempelvis så hade Japan redan fem år innan andra världskriget gjort en stor del av Kina till en japansk lydstat, nämligen Manschuriet med en yta som Frankrikes plus Storbritanniens (!). Det var för avlägset för gemene man. Avståndet förminskade nyhetsvärdet - och gör det än, även i dagens enorma flöde.

Man läste gärna Levande livet och fantiserade om spioner och intriger. Skattjakter och expeditioner – även till sjöss och i luften – fick exotiska inslag, där författaren kunde ta ut svängarna efter eget tycke.
Danserskor som uppträdde kunde bjudas in till efterfester av personer med stort inflytande. De räknades som värdefulla spioner, särskilt om de (i hemlighet) kunde flera språk. Sådant sker förstås även nu för tiden.
Juanitas låda för giftormar kanske hade lönnfack, som bara hennes medspion visste!
Tilläggas bör att på de omålade partierna skulle textspalterna ha sin plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar