torsdag 3 januari 2013

Dodge m mEn testbana, en oval sådan av trä, har man byggt upp för att vara säker på att bilarna åtminstone vid leveransen fungerar som dom ska..Svårt att tänka sig - men det här är modernt till tusen för en bilköpare, som har vuxit upp med häst och vagn. Dodge 1916 hade en motor på 35 hkr, vägde 1020 kilo och toppade kanske 75 km per timme – om det nu någon enda gång gavs tillfälle till det. 70000 ex tillverkades (1926 300000).


Banan ovan - en stark kontrast till vad bilen ställs inför i sitt dagliga, slitsamma liv.
I ett vanligt samhälle ser det ut så här:
Klicka - och se fotografens hästar nedtill!
Redan 1919 har samma gata blivit drägligare att använda (se nedan).
Men ute på rena landsbygden kan man fortfarande räkna med ideliga problem. Och det handlar hela tiden om stora avstånd från ort till ort. Inga topphastigheter där inte!
Deras dagliga utmaningar motsvarar onekligen vad vi kallar strapatser.
1920-talet blev förändringens decennium vad trafik och allmän motorism beträffar. Då började de stora huvudvägarna byggas i stor skala. Folkbilen Ford T till överkomligt pris blev en riktig samfärdssymbol. Men allt bromsades upp av Den Stora Depressionen, som började 1929. Massarbetslöshet i ordets värsta bemärkelse blev följden. Inte den (i jämförelse), som t ex Expressen skriver om idag.
Men Franklin D Roosevelt, som blev president 1932, startade ett mångomtalat program – The New Deal – och skapade arbeten över hela landet: fler järnvägar, bilvägar, offentliga byggnader etc - det mesta betalt av amerikanska staten. I sena 30-talet var allt återställt igen. Men i slutet av 1941 kom det japanska anfallet på flottbasen Pearl Harbour på Hawaii. Därigenom kom USA med i andra världskriget. Men det är en annan historia…

Tillägg (långt från Dodge-rubriken, visserligen - men = m.m.)
Alla har väl ändå sett Härifrån till evigheten? Med Sinatra, Clift, Lancaster, Deborah Kerr, Donna Reed och nyligen avlidne Ernest Borgnine. - Före och under Japans anfall -41. Åtta Oscar! Gå in på Google, sök direkt på filmnamnet – och du är såld! Nedan en världsberömd scen ur en världsberömd film!


2 kommentarer: