måndag 23 april 2012

Ett vykort som returnerades

Klicka för större bild!
 Det är som synes Järntorget i Örebro, som blivit avfotograferat  (antagligen) 1930. Någon bilmodell senare än det året hittar jag inte. I trädskuggorna till höger blänker de gamla 20-talarnas kylarmaskeringar.

Jag har alltid mera intresse för ett vykort, om det har använts och man av det på baksidan skrivna kan få fram, vad som då tycktes angeläget att berätta. Om det nu inte bara är en hälsning.

Det här vykortet (då minst tio år gammalt) postades först då världskriget brutit ut och Norge ockuperats (1940) av tyskarna. Många hade blivit inkallade och gömts bakom de militära fältpostnumren. Att skriva till en soldat med angivande av en adress av typ 3:e kompaniet, 1:a bataljonen, I 2, VANSBRO var förbjudet. Var trupperna befann sig skulle förstås vara hemligt. (I 2 var Kungl. Värmlands Infanteriregemente, normalt förlagt i Karlstad.) Ingen visste heller något, eftersom ideliga förflyttningar var det vanliga. Fältpostnumren (Fp) blev lösningen.

Beträffande texten på vykortet ska nämnas, att Hälsingeflickorna var en grupp tjejer, som spelade och sjöng på turnéer över landet. Anna Öst var en känd medlem. Men vilka som var medlemmar tidigare än 1950 har jag inte fått fram. Det året fanns inte adressaten - Marianne Granberg - med längre. Men tydligen ingick hon i teamet tidigare.

Konstigt nog finns ingen avsändare angiven. Marianne skulle ändå förstå vem som skrev till henne. Han antog, att hon befann sig i Stockholm.
Här är vykortets text.
 
(till) Fröken Marianne Granberg, Hälsingeflickorna, Box 12074, Stockholm.
Hjärtliga hälsningar från Örebro. Tyvärr måste jag stanna här till den 21/9 under Fp 24111. Kommer du norröver?

Avsändaren tycker tydligen att Örebro ligger norr om Stockholm. Värre är att fröken Granberg inte gick att nå på den angivna adressen – för Hälsingeflickorna hade rest vidare!

Men kortet är returnerat trots att det saknar underskrift!
Någon har väl kontaktat frk G per rikstelefon och frågat vad som skulle göras med kortet. ”Äsch, returnera det bara. Jag vet vem det är. Jag bryr mig inte. Han heter Berglund, 162 Berglund. Skriv bara det och fältpostnumret. Och stryk över Stockholm.”

Nya turnéplatser med nya öden och äventyr väntade på Marianne!

1 kommentar:

  1. Oavsett vilket så var kortet trevligt tycker jag!

    SvaraRadera