onsdag 23 februari 2011

Queen Elizabeth II

Hur många Svensson har varit någon meter från en ung drottning Elizabeth II? Storbritanniens drottning! Hon fick meddelandet om sin fars död, när hon satt i en trädkoja på en afrikansk safari. Fyra år senare, 1956, besökte hon Ryttarolympiaden på Gärdet i Stockholm. Tyvärr regnade det alldeles för mycket under tävlingarna.

Mitt foto av henne, iförd festklänning i bilen på väg till någon mottagning, vittnar om en inte särskilt stor säkerhet kring hennes person. Jag höll i en gammal kamera, där man monterar blixten ovanpå kameran. Det var lika tätt med åskådare på min sida av den trånga gatan, som på den som syns på fotot. Alla knuffades och vinkade. Bilen höll en för hög fart med tanke på trängseln. Fanns det mer än en del av en sekund att spela på? Kände mig i varje fall mycket belåten, trots att jag inte hade böjt mig nog långt ned för att få med hennes huvud. Det hade nog medfört en knuff ut över trottoarkanten.

På sätt och vis är kortet mera speciellt än om huvudet kommit med. För då hade det varit gott om tid och mera självklart läge för bättre kvalitet. Men inte lika spännande.

Hennes fartyg, Britannia, hade inte förstört många bryggor och en del båtar på vägen in mot stan genom hög fart och stort svall - som det sades! I stället hade de eskorterande jagarna i vår knepiga skärgård med dimma m m kommit på efterkälken och öst på för att komma ikapp med - som sagt - effekt på bryggor och båtar. Inte populärt, men de drabbade ersattes senare ekonomiskt.

1 kommentar:

  1. Det där kortet har jag minsann aldrig sett! Häftigt. Som du säger, mer speciellt så här, än om huvudet kommit med!

    SvaraRadera