söndag 12 mars 2017

Nutida koll på Norr Mälarstrand


Ett löfte är ett löfte.
För två år sedan ett foto som ovan från mitten av 50-talet, som skulle kompletteras med ett nutida - och nu, äntligen, är det gjort. 
Lustigt nog var detta också platsen för Kornknarrens  personliga möte med vår statsminister Tage Erlander! Som extra förare för Stockholm Taxi blev jag invinkad till trottoaren av en lång person en mörk oktoberkväll, en ensam man till fots. Taxin var en Mercedes 180D och året var 1959. Han böjde sig ganska mycket för att komma in i baksätet. Han sa: "Adressen är väl bekant?" Ja, den lägenheten på Fyrverkarbacken (vid Västerbrons norra landfäste) var ju allmänt känd. Men numret på porten? - "Det kan jag visa, när vi är där," sa Tage. Han kom att nämna den fina utsikten från bostaden. "Lika vackert året runt," menade han. Apropå utsikten undrade jag över de höga hus som byggdes för unga familjer i förorterna, t ex Botkyrka och Hallunda. Och hur man skall kunna hålla reda på sina barn från sjunde våningen. "Det har jag faktiskt inte tänkt på," sa vår omtyckte statsminister. Vi var snart framme vid hans adress.
Resan blev kort men minnesvärd.  Promenaddelen vid vattnet till vänster har fått breda ut sig betydligt, så att parkeringen nu är intill körbanan - med ett avskiljande staket, förstås.
Nöjet av denna jämförelse ligger nog mest hos Kornknarren och andra som upplevt båda versionerna.
Det byggs så mycket i huvudstaden, att det snart blir svårt att uppleva något som INTE förändrats. Enskilda byggnader kan se ut som förr – men inte översiktsbilder av vykortstyp.

Men trafikens ”blodomlopp” är i stort sett detsamma. En del tunnlar har tillkommit – och tur är väl det. Liksom flextiderna på folks arbeten, som visserligen skapar ”tätare trafik” från 15.30 till 17.30  - men som eliminerat de flesta nästan stillastående köer från stan 17.00 -18.00, som det var förr.
Det nutida fotot togs en lördag på förmiddagen. Annars för kämpigt för fotografen - med den placeringen!

1 kommentar:

  1. Surikaten förekommer i öknar i Namibia, Angola, Botswana, Solna och Sydafrika samt i även Zimbabwe och Moçambique där den främst lever i torra ökenliknande områden samt omgivande grässlätter och savanner.[ref Wikipedia)

    SvaraRadera