lördag 31 januari 2015

Hur retro är du? Hur omodern?

Nedan visas en lista på saker och annat – och beteenden – som redan är historia för de flesta, trots att det var modernt rätt nyligen. (Möjligen härstammar listan från början från tidningen Ljusnan.)

Vad har vi släppt – och vad 'fängslar oss' fortfarande?

------------------------------
Armbandsuret  MP3-SPELAREN  cd-skivorna  fotoalbumet  checkarna  personsökaren  TELEFONKATALOGEN  att minnas telefonnummer  att ringa Fröken Ur  att ringa och boka biobiljetter  att skriva upp i adressbok  att ha telefonsvarare med band  telefonkiosken  väckarklockan  uppslagsverket  ENGÅNGSKAMERAN  bilkartan  att ha brevvänner och att skriva brev  att köpa resa på resebyrån  att göra blandband på kassett  att filma med super-8  att spela in på VHS  att låta framkalla film  att skriva på skrivmaskin
-------------------------------

Vissa saker ger svårigheter idag, t ex att få kamerafilmer framkallade. Jag vet bara två ställen i hela Stockholm. I ena fallet skickas jobbet till Finland, vilket tar tid. Det andra har eget labb, tack och lov. Och tar allt det hypermoderna dessutom.

Och hur är det med telefonkioskerna?
De har långsamt dött ut. I äldre mening är de väl helt borta nu. Men telefonautomater fanns länge på bensinstationerna eller i deras närhet. Under en kortare period köpte man telefonkort, som brukades direkt i telefonen.  Och i tobaks- och tidningsaffärerna fanns ofta en kundtelefon på väggen – ibland med max samtalstid angiven. Man kunde betala samtalet vid disken efteråt.

Annat, som inte finns med på listan, kanske vi sysslar med både då och då – för min del t ex rakning med (spray-)lödder. En av mina vänner använder fortfarande det gamla sättet med raktvål och borste. Men det är han nog rättså ensam om.

Säkert kan listan göras längre. Hur är det t ex med köksattiraljer?
I ett korsord nyligen frågades det efter 'gnagartyg'. Det blev bävernylon. Finns kanske kvar på second hand?

Vid en genomgång av listans 24 avpolletterade moderniteter fann jag, att åtminstone 8 är aktuella för mig än idag. En barndomsvän (40-talist) till min hustru kom upp till 13  – ett gott resultat måste man säga.
Det handlar alltså bara om vad som fanns kvar tills ganska nyligen. För fort har det gott med det som nu är ute.

Tänk efter hur omodern är du?  Kommentera gärna med fler förslag!

150 år gammal - men även den moderna är helt ute idag.
Den modernaste skrivmaskinen, som jag hann använda, var IBM's modell med en lös, utbytbar, eldirigerad kula (som en liten golfboll) för alla bokstäver. Den var, tyckte jag, en superb modell.
Men min nostalgi började frodas, så alla texterna till Motorhistoriskt Magasins föregångare - Veteranforum 1965-68 - skrev jag på en Continental Silenta (?). Det hade med Silence=tystnad att göra, dvs inget knatter hördes - bara rassel. Den hade en lång, tyngre vals för folioformat. Jobbig för kontorsflickorna, som undvikit den, när A4 blev standard. I nyskick, fastän från 30-talet! Och med ett härligt, äldre typsnitt.


4 kommentarer:

 1. Är nog en kombination av konservatism och moderniteter. Gillar faktisk nya bekymmerslösa moderna bilar men har även en gammal USA-bil. Klär mig ofta som om det vore 1961 och avskyr den mesta musiken efter 1962 fast musiken kan gott vara i MP3-format. Avskyr den moderna mobiltelefonen och talar helst i en fast telefon. Tittat gärna på gamla filmer men gör det på en modern platt-tv. Det bästa som finns är att vara på internet och titta på gamla prylar osv, osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så där är det. Retro/nostagi får sitt och livet som det ÄR får sitt. Förresten, att skriva brev på datorn för att sedan skriva ut och posta är en sak - att skriva för hand en annan. Hos oss gäller båda delarna. Plus det eviga mailandet.

   Radera
 2. Telefon-modem, förgasarmotorer, brytarspetsar, tjock-TV

  SvaraRadera
 3. Nationalencyklopedin kvar i bokhyllan används ibland - men Google i datorn snabbare.

  SvaraRadera