måndag 10 november 2014

Vackra Stockholm - före kriget

Här är Slussen bara tre år gammal!
Detta trafikens klöverblad invigs i oktober 1935.
Ett skönt flygfoto, som ger en bra bild över ett nytt trafikmaskineri. Det finns under all trafik en öppen del med en verklig sluss för förbindelsen Mälaren – Saltsjön.

Nu är vi över ett decennium in på 2000-talet och fortfarande finns inget slutligt avgörande beträffande ombyggnad eller bevarande (fast förstärkt i så fall). En arkitekttävling om det nya är avgjord. Det var väl en söndagsmorgon, medan skönhetsrådet sov just en sådan sömn.

Modeller har byggts och visar på dålig verklighetsförankring. Exempelvis hus som skymmer utsikten över vattnen och breda avenyer med markant stigning. Förtrollande vackert solsken på ytor som kommer att ligga i skugga. Och vart tog båtarna vägen?
Vissa förberedande arbeten har påbörjats. 
Men nu föreligger ett överklagande med så mycket i bagaget, att det kanske blir en genomgripande reparation i stället. Men slitaget finns där varje dag i evighet, amen, så det hastar med beslutet.
Ett beslut som jag - och många med mig - hoppas ger en reparation av det vackra i stället för en förfulande nybyggnad.

3 kommentarer:

  1. Ja, reparera och bevara slussen! Ett fantastiskt trafiksystem som fungerat i både vänster- och högertrafik. Fantastiskt bygge!
    Förslaget att bygga höga byggnader och därmed förstöra den häftigt fina utsikten över såväl salt- som sötvatten vore, ja, för dj..t. Vi måste vara räddas om Stockholms hjärta! Tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Första meningen ska kompletteras med: " som fungerat i både vänster- och högertrafik samt vattenvägen".

    SvaraRadera