fredag 21 december 2012

En läcker bensinstationBensinstationer figurerar inte särskilt ofta i konsten. Det här ”standardverket” är nog bland de bättre.
Ett konstverk med funkisstruktur är det i alla fall.
Kunde bli en fräck poster på en utställning eller i ett garage, tycker jag.

Ett känt faktum för dem som återger andras foton eller bilder är ju att det kan bli fråga om ”rätten att använda”. När jag var redaktör för Motorhistoriskt Magasin på 70-talet, kollade jag med Kungliga Biblioteket (KB) om dylika frågor. Då fick man använda bildmaterial som var äldre än 30 år, såvida det inte ingick i något samlat verk av mera vetenskaplig typ. Då var gränsen hela 50 år. Men nu har allt blivit mycket värre! F-n vet om inte den allmänna gränsen är satt till 100 år.
Frågan är då hur stor chans det är att man blir upptäckt, om man har slarvat med tidsgränsen. Vem sitter och kollar alla bloggar, kan man undra. Men antag att någon kollar på Google och söker ett namn på en viss konstnär. ALLA ställen där denne är omnämnd kommer upp! Däribland Kornknarren, om namnet finns i något inlägg. Därför är det bättre (tycker jag) att inte nämna något namn, om man är osäker. Konstnären som står för bensinstationen ovan är alltså synnerligen ”okänd”.
Företag, som vill veta vad som skrivs om dem, kan ju söka på sitt namn på Google – och vips finns där kanske 200 träffar just den veckan.

Mitt inlägg En designad bro (31/10 i år) är ett typiskt exempel. I ett kommentarsvar skrev jag något om att skicka bilden till PEAB som inspiration, ifall dom skulle bygga en bro. Snabbt kom ett svar från deras sökavdelning. Att de visst gör designade broar – och berättar om en cykelbro i Sölvesborg. Du kan själv kolla!
Så – kära bloggvänner – var försiktiga om ni inte redan är det.

Men ibland chansar man ju, skriver ut fotografnamnet och hoppas på det bästa. Beredd att ta bort om så krävs. Men aldrig av den berömda gatufotografen KW Gullers! Det kostar 2500 per bild och mycket, mycket mer om du har chansat utan tillstånd – från en bok kanske.
Nordiska Museet förvaltar bilderna. Dessa 1000-tals förnämliga tidsdokument får vi väl aldrig se. Tidningen Riksettan införde i alla fall ett Gullers-foto förra året – ett enda.

8 kommentarer:

 1. Det är bara så tråkigt med dessa alla miljoner bilder som ligger i arkiv som ingen får se...

  SvaraRadera
 2. Ajdå... jag har ju några Gullersbilder ligger ute på min blogg med fotografens namn angivet och länk till där jag hämtat bilderna. Ska man behöva vara orolig för höga vitesbelopp?

  SvaraRadera
 3. Enligt uppgift är det sonen Gullers, som ärvt allt, lämnat det till Nordiska och kräver detta väl tilltagna belopp. Någon har hört sig för, nämligen. Om ditt inlägg idag är av mindre betydelse - kanske lika bra att avstå frivilligt? Inte kul att börja peta i det heller... --- Inte för mig - det finns andra bilder!

  SvaraRadera
 4. Nja, mindre betydelse... ja, kanske. Det är bilder från Koppartrans raffinaderi och andra Koppartransanknytningar. Men såna bilder är man ju inte bortskämd med och gör ett blogginlägg om bensinbolaget ganska fattigt om man inte kan visa bilderna. De får vara kvar tills vidare...

  För övrigt instämmer jag till fullo i Larssons kommentar här ovanför

  SvaraRadera
 5. Att bara hänvisa till en länk - med adressen angiven - måste vara helt ofarligt. Service för läsaren, visserligen, men inte lika kul. Jag är ingen expert - men engagerad blir man ju vare sig man vill eller inte.

  SvaraRadera
 6. Ännu inga bilder av gamla IC/OK-macken i Vällingby?

  SvaraRadera
 7. Har väl inte antytt att det skulle bli några?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara ett högst underdånigt önskemål till alla som läser det här...

   Radera