måndag 22 oktober 2012

Och vilka har vi här då?Veckotidningen Liv gav ut ett samlaralbum på 1930-talets filmstjärnor. Ett foto per nummer att klistra in, som vanligt var.
Som sagt – vilka är de här utvalda? De är redan berömda – året var -37. Kom från balett i Paris, blev dansös och sångerska på Vasateatern i Stockholm. Spelade i många svenska filmer. Även operasångerska. Känd även från ”Tvättomaten” i TV.   (Nr 1)


  


Växte upp i Texas. Vann mästerskap i charlestondans. Filmade redan som 19-åring. En av de främsta i Hollywoods dansfilmer.   (Nr 2)


Provsjöng för revykungen Ernst Rolf. Debuterade där vid 22 år. Spelade i svenska filmer, men blev för dyr för Sverige. Engagemang i Wien och sedermera i Berlin. 
 (Nr 3)


Idrottsman, kabaretartist och sångare. Började i några mindre stumfilmer, inspelade i Malmö. Fortsatte med talfilm i Stockholm. Många filmer. Nådde internationell nivå – i Sverige. (Nr 4)
Kontorist, försäljare, inkasserare m m, som efter teaterskola turnerade genom USA. Hamnade i Hollywood. Blev ”den nye Valentino”. På äldre dar i en film med Marilyn Monroe. Kvinnotjusare, som förförde i stort sett alla motspelerskor, även under sina äktenskap med några av dem. (Nr 5)
Flera år i U.S. Navy. Teaterskådespelare, fin karriär, även i många filmer. På sina äldre dar klev han av ett tåg i en gudsförgäten by.  (Nr 6)
Ledtrådar - för- och efternamn omblandat.
Nr 1  AQI LEE NSU S             Nr 2  REG IGS ORN ERG    
Nr 3  EDE RHA LAZ RAN        Nr 4  FJO DAR HAL
Nr 5  BACK ELLA RG              Nr 6  SCE NPA TER RYC 

3 kommentarer:

 1. 1. Isa Quensel
  2. Ginger Rogers
  3. Zarah Leander
  4. Adolf Jahr
  5. Clark Gable
  6. Spencer Tracy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt, Håkan! Minns att du kände igen en ung Håkan Westergren i våras. Hoppas någon försöker utan att kolla ditt "facit". Men nästa gång blir det utan texter och utan ledtrådar ...

   Radera
 2. Då blir det mer spännande. Ser jag fram emot!

  SvaraRadera