måndag 9 januari 2012

Monument vid en landskapsgräns - ett olöst, gnagande problem!En C-registrerad (Uppsala län) T-Ford från 20-talet är på resa och har passerat Gästrikland för en fotopaus vid gränsen till Hälsingland. Med lupp har konstaterats, att det verkligen står Hälsingland/Gästrikland på gränsstenen till vänster på bilden.

Just nu önskar jag att jag aldrig hade kommit över det här fotot – egentligen ett hemmafabricerat vykort. Jag bestämde mig nämligen för att kolla om stenen finns kvar!
Kartstudier och resonemang med folk som tror sig veta saker och ting har nämligen resulterat i många mil på vägar som korsar ovannämnda gräns. Någon enda hittade vi – men inte den på fotot. Tanken gnager – var finns den? Den står ju på ett rejält fundament. Men ändå har den kanske bara vräkts in i skogen av någon traktorskopa vid breddning av vägen. De tänkbara platserna går ju att precisera. Nog har vi tittat och letat alltid! Men icke. Gaaaah!
En del fikastunder vid gamla vägar har det i alla fall blivit.

Min röda Buick -37 (se inlägg mars 2011) och Kurt Kramers De Soto fr samma år
                                                             
Självklart tvingas man leta längs på den tiden vältrafikerade vägar, där en del numera bara är kvar som hjulspår med en gräsvall i mitten. Andra är förstås breddade och vanliga vägar idag. Alla möjliga MIL-stenar däremot, oftast restaurerade, kan man ju se längs vägarna – om man hinner.

Skulle inte en gränssten vara lika mycket värd att behålla som en milsten?  Det frågar vi Länsmuséet i Gävle. Nja, vi har bara ägnat oss åt att katalogisera milstenarna, blev svaret.
De betydligt färre gränsstenarna är väl också värda att bevaka/bevara, kan tyckas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar