onsdag 4 januari 2012

Läkarbesök?  

Knappast! 
Bilen är för översnöad för att stå väntande på läkarens hembesök. Men en sån här 1935 års Volvo PV 659 med EC-motorn på 80 hkr hade dr Elliot vid sjukstugan i Uddeholm i centrala Värmland. Dessutom hade han en chaufför, som i så fall hade borstat av snön under väntetiden.

 Doktor Ivar Elliot – om nu någon kommer ihåg honom - räddade livet på många genom sina exakta diagnoser och akuta operationer trots dåtidens knappa sjukstugeresurser. Ofta gällde det akuta brustna blindtarmar. Annars hade det blivit fråga om tio mils transport till lasarettet i Karlstad på dåtidens kurviga vägar.

En gång anade han en hjärntumör med risk för blödning. Då beställdes flygambulans för transport till Stockholm till den världsberömde hjärnkirurgen Olivecrona. Det var sommar, som tur var, med möjlighet för sjöflygplan att landa i närheten. Patienten, som var officer, överlevde, men hans barska karaktär hade förvandlats till en mera social men tyvärr ofokuserad variant. Så någon militärhögskola blev det inte.


Junkers F 13, här utrustat för postflyg, förekom även som flygambulans. Konstruktionen från sent 20-tal var robust och driftsäker - med lyckade flygningar till Arktis på sin meritlista. En seglivad maskin, som användes överallt i Europa.

2 kommentarer:

  1. Hör av dig jag har lite mer info och vill gärna använda din bild på volvon jag har en annan utanför apoteket i uddeholm . Pson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska jag 'höra av mig' fastän det står 'noreply' i adressen? Och går jag in på 'pson' finns ingen info till mig. Jag vill ha ett kryphål till din person/profil, innan jag tar ställning. Är du uddeholmare eller vad?

      Radera