söndag 28 augusti 2011

Stockholmsutställningen 1930 än en gång



















Ännu ett vykort från 1930. Se även tidigare inlägg med bild den 7 mars i år, bl a om funktionalism – funkis – som drog igång för fullt under 1930-talet och som var utställningens egentliga tema.

Många som var litet ”framåt” såg det som ett måste att besöka utställningen. Kortets text lyder: ”Nu är jag snart färdig här, en dag till så har jag sett nog – och då bär det iväg hemåt”.
Så skrev ”farbror Verner” hem till Alters-Bruk. Det antyder flera dagars besök, faktiskt. Han var en bland fyra miljoner (!)  besökare under året!

Det var en utställning för vuxna. Men med lupp ser man ett och annat barn vid förälderns hand. Mest synlig är grabben i kortbyxor och knästrumpor, som går med bestämda steg (bort från kameran) nära fotots nedre kant.

Intressant också som alltid med den tidens reklam! Läkerol, Mazetti (chokladmärke) m fl på den höga pelaren och Elektrolux och andra på huset. Det måste väl vara utställningens symbol som upprepas på de olikfärgade flaggorna? Läcker logga i så fall!
Flera bilder och mera text - se tredje inlägget, dvs 2012-november-18.

3 kommentarer:

  1. Fint vykort! Visst är det Sigurd Lewerenz's logotyp man ser på flaggorna! Den fanns visst högst upp (utanför bilden) på reklammasten också. Det är intressant att så många av varumärkena finns än idag. Tidningarna är väl nedlagda (även om flera var väldigt långlivade) och Röda Sigillets halsdukar är ett avslutat kapitel liksom det mesta av svensk TeKo-industri - men resten har vi kvar. Kanske lönar det sig med reklam? :)

    SvaraRadera
  2. Logotypen kallades för "Rakkniven".
    En av mina äldre släktingar minns att utställningen var ett jätteevenemang med dåtidens mått mätt. Kanske som ett fotbolls-EM om man skall omsätta till dagens förhållanden.
    Det inrättades tom en ny spårvägslinje från Norrmalmstorg till Källhagen för att svälja publikströmmen. Linjen fick nr 22.

    SvaraRadera
  3. Tack för trevliga och insatta kommentarer! Förvarnar om inlägg om Göteborgsutställningen 1923 vid senare tillfälle. Inte så välbesökt, förstås, men intressant.

    SvaraRadera