söndag 7 januari 2018

Kornknarrens gamla skissblock

Ett gammalt skissblock dök upp.

Under militärtjänstgöringen 1947-49 (värnplikt, plutonchefsskola, kadettskola), behandlad i en serie inlägg okt/nov 2014, var vid så gott som alla övningar ett kartfodral med axelrem ett måste. Dess inre format ungefär mellan A5 och A4.
Där fanns utrymme för ett litet skissblock.

Under den heta sommaren 1947 var rasterna många. De flesta av oss utvecklade en ny färdighet, nämligen att direkt på marken omedelbart falla i sömn (under 10 minuter) för att raskt komma på fötter vid kommandot "Rast upphör!" - med tonvikt på sista stavelsen, förstås.

Men ibland gavs ändå tillfälle till litet skissande - alltid med blyerts och därför ibland litet vaga i konturerna idag. På de flesta 'verken' syns signaturen GD -47 och alla är från denna heta värnpliktssommar.
Inga direkta förlagor, bara ur minnet eller ur fantasin.
Ett litet urval får ge en kavalkad!
Tveksamt, men skall nog föreställa gråsparvar.
Växtens buskiga, okända identitet överlämnas till betraktaren.


Ett försök till det som kallas stilleben. Sådana tändsticksaskar fanns att köpa, har jag för mig.

Minns inte om det föreställer någon bekant. Flera ansikten ur fantasin finns i blocket.

En äldre halvbror var maskinist i svenska flottan. Kanske inspiration därav. Han får nog ett eget inlägg vad det lider.

Den 19/6 2016 ett inlägg på denna blogg om de stora segelfartygen. Det intresset grundades tidigt!


Brittiska jakt- och attackplanet Mosquito, med flygkropp och vingar av trä, särskilt känt för det lyckade anfallet mot Gestapos byggnader i Köpenhamn.
Efter lågsniff över Danmark användes planets specialitet, precisionsbombning, så att endast vissa delar av byggnaderna skadades, så att fångarna klarade sig ut genom en raserad yttervägg och kunde fly. Piloterna hade studerat exakt uppbyggda modeller innan raiden.
                                   
Skall väl föreställa en av motorerna på Mosquito'n.U.S. Republic P-47 Thunderbolt var en annan favorit. Två raka sexor i twin six-montage gav 2600 hkr! Enorm eldkapacitet och en ev. bomblast på 1200 kg. Maxhastigheten var 700 km/tim och operativ höjd var över 11000 m. 

Ett ev intresse för gamla bilar år 1947 hade inte passat in! Det stora kriget var över, FN skulle garantera att inga krig någonsin mera skulle utkämpas. Krigets effekt på vårt land minimerades. Ransoneringar och gengasdrift m m försvann.
Alla blickade framåt . . . knappast bakåt.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar