torsdag 30 november 2017

Stora avstånd i Arktis

Cirka 70 mil, riktning Nordpolen, från Nordnorge/Nordkap ligger ögruppen Svalbard, där bl a Spetsbergen ingår. Därifrån är det runt 120 mil kvar till Nordpolen.
Alla öar i det s k Nordområdet har fått allt större politisk betydelse. Varje land i regionen måste se om sitt eget hus. Ryssarna verkar benägna att se om även andras hus, vilket skapar oro. Svalbard är norskt territorium. Norge är med i NATO, vars utspridda krigsflotta dock inte kan matcha den ryska Norra Flottan med Kotkahalvön som bas.


Longyearbyen, Spetsbergen, i polarnattens grepp.
På Spetsbergen finns gammal landis, jöklar och älvar och därmed finns också sötvattensalger.
Stina, bonusdotter, som doktorerat i detta ämne, har gjort fältstudier där. Men först måste en jaktlicens erövras. Där ger sig ingen forskare upp i is och snö utan att bära ett lämpligt gevär.
Isbjörnarna är smarta, snabba, tysta och mycket farliga.
Att i ett mångtusenårigt islandskap kolla och typbestämma sötvattensalger måste betraktas som en ytterst oskyldig sysselsättning. Till skillnad från oljeprospekt och liknande som gränsar till lättantändlig storpolitik. Men spännande var det och ett minne för livet.

Tillägg med utlovat svar.  
Förra inläggets övre vykort visar mycket riktigt Venedig.
Svårare är det att känna igen Södertälje.  Vykortet är gammalt, dvs innan den breda högbron i centrum och innan motorvägarna med sina av- och påfarter.
För att inte tala om all annan bebyggelse. 
Kanske måste man ha besökt staden för att ana svaret. Eller flugit däröver ett antal gånger - som Helena D, som svarade rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar