söndag 15 mars 2015

Samma gata idag - en odramatisk utveckling

Allt bygger från början på att jag på en marknad kom över det gamla vykortet av Heleneborgsgatan på Södermalm i Stockholm (redan behandlat, scrolla bakåt).
Klicka på bilderna för större format!Härom dagen ett utlovat återbesök, drygt 60 år senare!


Det här är en gata som inte berörs av den nutida pulsen på Södermalm. På tvärgator åt höger kommer man först till Högalidsgatan (och Högalidskyrkan med de dubbla tornen) och sedan till högtrafikerade Hornsgatan, som löper ända från Slussen till Hornstull med bron till Liljeholmen och E4 söderut.
Bakom husen på vänstra sidan finns Pålsundet och Långholmen.
Det ser fräschare ut, men det beror mest på att det är ett foto i färg. Regnskyddet ovanför porten är troligen av kopparplåt, idag ärgat i grönt.
I fonden syns fortfarande den höga skorstenen. Där finns inga industrier numera. Man kan undra när den skall rivas . . .

De speciella skyltarna - upplysta lådor med bokstäver på glaset - som är placerade vinkelrätt ut från väggen, var mycket vanliga förr.
Roligt att se att de förekommer än idag.
Och låssmeden får njuta av att inte vara särskriven.


Skylten nedan är av en liknande typ - och med ovanlig text!1 kommentar:

  1. tiden är obarmhärtig, går inte att pausa eller stanna. Men här verkar tiden ha stått still - nästan. Bilarna var snyggare för 60 år sedan, och bra att vi bytt till högertrafik!

    SvaraRadera