tisdag 16 september 2014

Flygfilmernas barndom

Bröderna Wright's flygningar med ett plan, som drevs av egen kraft med motor och propeller, räknas som inledningen på flygets era. Året var 1903 och - läs och häpna - dessa första flygningar blev filmade!
Hela den fortsatta utvecklingen finns på film. Dessa hundratals filmer – ofta korta men verkligen klassiska – har varit en guldgruva att ösa ur för flyghistorikerna. Men tiden går och som de flesta vet så blir de gamla celluloidfilmerna till slut oanvändbara. Men mycket har kopierats i tid och finns bevarat hos diverse filminstitutioner.

Mycket tidigt kom också flygfilmer med skådespelare. Korta stumfilmer, ofta mediokra men med mycket hjältemod. Dock, år 1927, kom en film som ligger i paritet med vad vi sedan blev vana vid, dvs ett flygdrama med bra manus och fina skådespelare. Den hette Wings – på svenska Vingarna, en direkt översatt titel (ovanligt!).
Den erfarne regissören hette William Wellman – med ett förflutet som stridspilot under kriget 1914-18.

Bland skådespelarna finner vi Clara Bow och Gary Cooper, båda stora namn i filmhistorien.
Västernklassikern Sheriffen (1952) med Cooper som en sådan, där stadsborna vägrar hjälpa till mot gangstergänget och han därför måste klara det själv – jag minns den som igår – var en av hans många framgångar.
Bäst att höra med Cinemateket, om det går att få fram en Wings-kopia med en 26-årig Gary Cooper i flygoverall!
Clara Bow blev känd som flickan med 'det' – dvs i stort sett allt som behövdes för att bli en 20-talets stumfilmsikon. Henne måste jag ge ett eget inlägg – hon står sig gott mot Jean Harlow (19 maj i år – se Bloggarkiv) med flera.

Ill. ur Bertil Skogsbergs bok På filmens vingar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar