onsdag 22 maj 2013

Norr Mälarstrand - då och nu

Norr Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm. Husen på fotot stod färdiga 1931. Men först 1940 började man anlägga den långsträckta parken mellan husen/gatan och vattnet, dvs Riddarfjärden. Några större anstalter för detta syns inte (klicka på fotot för större format), varför det måste dateras till kanske mitten av 30-talet. En rad med stora segelbåtar vid förtöjningsbojar syns också. (Klicka och kolla!)


Så här ser det ut idag från ungefär samma plats. Många av träden, som planterades på 40-talet, lever farligt idag med allvarlig lutning mot vattnet. Promenadstråket längs vattnet är mycket frekventerat på kvällar och veckoslut. Strandcaféerna har då långa köer.


De flesta av husen är bostadsrättsföreningar, där de större lägenheterna går för mångmiljonbelopp. Utsikten från gavellägenheterna mot fjärden och med Västerbron och Södermalm i fonden är magnifik!Med fyllnadsmassa och god planering har man skapat bredare körbanor och åstadkommit p-platser mittemot husen hela vägen utefter större delen av denna långa gata. Dessutom en cykelbana och nära vattnet en lummig gångväg.
Här promenerar man med trafiken väl avskiljd. Den lilla bronsskulpturen en bit bort heter Fabeldjur och kom på plats 1975. (Skulptris Margot Hedeman)
Gångvägen smiter (närmare Stadshuset) tyvärr alldeles förbi en bensinstation och därefter följer ett något mindre idylliskt avsnitt.
(Egna färgfoton.)

1 kommentar:

  1. De där lutande träden förstör vyn tycker jag...kanske dags att starta motorsågen?! ;)

    SvaraRadera