Övriga får väl invänta de 'ordinarie' inläggen. Roligt har det i alla fall varit att leta efter uppgifterna och fotona.
De alldagliga motiven var inte så vanliga bland folk med kamera på 1910- och 20-talen. Det är inte många som skurar golv, diskar, rensar, krattar eller hänger upp en tavla. Genomtänkt skulle det vara. Man skärpte sig – med stort allvar. Så blev man förevigad! Kanske till och med i en fotoateljé.
Men det fanns yrkesfotografer, ofta knutna till en tidning. De tänkte annorlunda. En del av dem är världsberömda idag – eller deras verk, snarare.
Ingeborg Hidman hette hon, Kornknarrens goda moder. Hennes far var lokförare (välbetalt på den tiden!) och hennes mor var i sina yngre år lärarinna, sedan hemmafru. Familjen (inkl två yngre systrar) bodde i Hallsberg under hennes barn- och ungdomsår och senare (från slutet av 20-talet) i Örebro. Men då bodde Ingeborg i Värmland.
Fem år gammal. Specialkälke för snälla draghunden Dolly. |
Bäst att tala om vart man tagit vägen. Skriften med blyerts på baksidan av ett foto nu efter 104 år knappt läslig - därför ifylld för läsbarhet. De speciellt betonade initialerna siar om ett spirande intresse för teckning och målning (tycker jag).
Här 14 år och går i flickskola i Örebro. Kusinen Allan Löthman har tecknat (1917). |
(Hennes yrkesliv m m hör till del 2, dvs nästa inlägg.)
Med intryck från den tidens modetidningar – arrangerat, förstås, men ändå en verklighet.
Hon gifte sig 1926 med en tjänsteman vid Uddeholmsbolagets s k skogsavdelning (till skillnad från järn och stål), Lorentz Dahlgren. Ateljéfoton finns, men jag väljer detta mera verklighetsnära.
Här mycket glad med maken, som trots sin underordnade ställning vid UHB fick en rejäl tjänstevilla, några år gammal, som han behöll under sitt avancemang inom företaget alla år fram till pensionen. --- Nyinflyttade, säkert!
Ett vitt trädgårdsmöblemang figurerar på många kort i villaträdgården. En av stolarna kan passa för ett riktigt porträtt.
Kornknarren kollar växtligheten. Kanske fångas en humla i ett glas (tillfälligt förstås).
Ingeborg gillade att skapa perenna blomsterrabatter. Storstilat men symmetriskt skulle det vara.
Men inga färgfoton av prakten . . .
Rabatten gick i en båge åt höger tillbaka till den andra husknuten. Med åren avtog geisten. Det blev en enklare, tvärgående rabatt tvärs över tomten. Den skymtar på villafotot (längre ned). Det var ju en trädgårdstomt med möjligheter, 70x100 meter, med sjöstrand, roddbåt och brygga.
Under elva år födde hon fyra barn - två pojkar och två flickor. Här (1941) med det fjärde barnet, som föddes bekvämt på sjukhus – övriga hemma i sängkammaren. Nr 2, en flicka, dog efter två dygn p g a fel på lungorna.
Villan låg på en sjötomt. Det tycks vara familjens hund, som också vilar sig.
Andra världskriget är över. Inga allvarliga sjukdomar har drabbat någon i familjen. Trädgården i bakgrunden är uppvuxen och lummig. Men de kalla krigsvintrarna hade gått hårt åt äppelträden, som minskat från tjugofyra till tio.
Fotot andas tillförsikt. Uppklädda - kanske någon födelsedag? Även yngsta barnet, som nog hellre avstod.
En yrkesfotograf tillkallades för att dokumentera alla rummen, innan flyttningen till Karlstad. Året var 1963. Roligt att se t ex soffan, vars tyg Ingeborg vävde 1933. Den soffan finns nu i Kornknarrens hem. Tyget höll till 1984, konstigt nog, sedan omklädd några gånger. Några månader då och då fanns den stora vävstolen uppmonterad och igång. Nordisk Familjebok tar stor plats i bokhyllan.
Men elektrisk spis och centralvärme fanns från 1936. Dessförinnan kakelugnar och öppna spisar.
En stund på sommarstugans trappa med två av barnbarnen (1968).
Ingeborg avled plötsligt redan 1972.
Det är riktigt, riktigt trevligt med bilder och berättelser om "vanligt" folk. Det är tyvärr dåligt med det på Internet. Här är då ett av undantagen som bekräftar regeln. Ser fram emot fortsättningen...
SvaraRaderaBäste Larsson - tack för en kommentar som värmer.
SvaraRaderaMycket trevligt skrivet, tycker jag också! Minns båda dina föräldrar med stor glädje och respekt. Ser fram emot fortsatt berättelse! Barnbarnen är även som vuxna jättetrevliga och goooa tjejer!
SvaraRaderaPå ett annat foto sitter du själv i soffan ovan! Dom gillade dig, det vet jag. Sen blev det flytt till Karlstad och ni sågs förstås inte lika ofta.
RaderaVilket underbart inlägg om min kära farmor, med kort som jag aldrig sett. På sista bilden på trappen är hon så OTROLIGT LIK DIG (och således även mig). Tänk om hon kunde få hänga i vårt hus en dag, hade varit roligt.
SvaraRaderaÅ vad fint skrivet och fina bilder! Varför tänker jag på en dam från Askersund? Minns ej namnet, Eva kanske, lik Ingeborg på något vis. /Kram från Stina
SvaraRaderaScrolla neråt förbi båtarna och vips ser du 'Eva från Askersund'i bild bredvid en Mercedes från 1938. Sådana här tillfälligheter kallas A.H.I. Det betyder 'Allt hör ihop'. Där står om henne i bildtexten. För övrigt gift med efternamnet Lindberg. Först tandsköterska, därnäst husmor på ett ålderdomshem och tll sist läkarsekreterare.
RaderaÅh vilka fina bilder! Och bra text! Jag håller med Ebba, du är lik din mor! Och Ebba är lik dig!
SvaraRaderaJosefin, ser du vilka tjejerna är? ;) kram
RaderaRoligt att läsa om Er, och Uddeholm.
SvaraRaderaKommer av naturliga själ, född -43, mest ihåg Dina föräldrar, och Torkel.
Hälsn.pe.f